Dede'nin Yüksekova Belediyesi için verdiği araştırma önergesine ret!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Sait Dede’nin Yüksekova Belediyesi’nin kayyum yönetiminden kalan borçları ile ilgili TBMM’ye verdiği araştırma önergesi reddedildi.

Yüksekova Haber Portalı

HDP Hakkâri Milletvekili Dr. Sait Dede, Yüksekova Belediyesi’ne kayyum yönetiminden kalan yaklaşık 680 milyon TL borcu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

TBMM Genel Kurulu'na araştırma önergesi sunan Dede, Yüksekova Belediyesi'nin borçları ve yaşanan yolsuzluk iddialarının araştırılmasını talep etti. Meclis'teki siyasi partilere sunulan önerge daha sonra reddedildi.

Önergesi ile ilgili söz alan vekil Dede, "31 Mart 2019 tarihi itibariyle bünyesinde 300 çalışanı bulunan Yüksekova Belediyesinde çalışanların maaş ve ücretleri ödenememektedir. 2016 ve öncesinde toplam borcu 54.604.526,53 TL olan Yüksekova belediyesinin 31 Mart 2019 tarihi itibariyle güncel borcu 680.884.955 TL’dir." ifadelerini kullandı.

Dede, "Belediyenin genel bütçeden gelen payının tamamına, kanunun açık hükmüne rağmen el konulmuş ve belediye tarafından ilçenin en ufak bir sorununa dahi çözüm bulmak bir tarafa, çalışanlarının maaş ve ücretlerini ödeyemez durumda bir belediye kayyum tarafından Yüksekova’da yaşayan insanlara bırakılmıştır. Kayyumun göreve geldiği ilk günden itibaren bütçe ve kalemlerde büyükşehir belediyelerinde dahi rastlanmayacak artışlar ve borçlanmalar gerçekleşmiştir." diye konuştu.

Dede sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüksekova Belediyesi’ndeki kayyum uygulamalarını araştırmak üzere TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir. Yüksekova belediyesi üç aydır çalışanlarına maaş ve ücret ödeyememektedir. Yüksekova Belediyesinin 83 personeline ödenemeyen kredilerden dolayı bankalar tarafından ihtar çekilmiştir bu sayı giderek artacak, çözüm bulunmaması halinde tek geçim kaynakları aldıkları maaş ve ücret olan memurlar ve işçiler yaşamsal ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma gelecektir. Yarım bırakılan alt yapı çalışmalarından dolayı ilçe bir şantiye alanına çevrilmiş yaşanılmaz bir durumda bırakılmıştır. Belediyenin elektrik şirketine olan borcunu ödeyememesinden dolayı elektriklerinin kesilmesi ve dolayısıyla ilçeye su veren şebekelerin enerji kesintilerinden dolayı çalışamaması durumunun yakın bir zamanda gerçekleşmesi söz konusudur. Tüm bu bilgiler ışığında bir kamu kuruluşu olan Yüksekova Belediyesi’ni yolsuz ve usulsüz işlemeliyle zarara uğratanların tespit edilerek ortaya çıkarılması ve Yüksekova Belediyesi’nin ve dolayısıyla ilçede yaşayan yurttaşların sorunlarının çözümü için Anayasa’nın 98’inci ve içtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını teklif ve arz ederim"

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Benzer Videolar