Refik Açat: TOKİ konutlarının yapıldığı Herink köyü dedeme ait

Yüksekovalı Refik Açat şuan mera vasfında olan ve TOKİ konutları ve birçok tapusuz evin bulunduğu Herink bölgesinin dedesine ait olduğunu iddia ediyor.

Ömer Oğuz'un haberi

Yüksekova’da Kaymakamlık tarafından mera alanına yapıldığı gerekçesiyle yıkım kararı verilen evlerin bulunduğu arazilerin dedesine ait olduğunu belirten Refik Açat, zamanında yaptıkları itirazların dikkate alınmadığını söyledi. 

Yüksekova’nın İpek mahallesinde ikamet eden ve av malzemeleri satış üzerine iş yeri bulunan Refik Açat, ilçede TOKİ konutlarının da yapıldığı mera olarak görünen Herink bölgesindeki arazilerin aslında dedesi ve birkaç kişiye ait olduğunu iddia ediyor. Herink köyünün dedesi İzdi Şir, Hamo Duru ve birkaç ortağına ait olduğunu belirterek, “Zamanında yani 1970’li yıllarda annemden vekalet alarak söz konusu araziler için müracaat ettim ama dikkate alınmadı. Şimdi başvurduğumuzda ise zaman aşımı olduğunu söylüyorlar. Zamanında dilekçe verdim o halde neden o zaman hisselerim verilmedi? Şimdi birçok kişi orada ev yapmış. Birileri oraları satmış. TOKİ konutları yapılmış. 2001 yılında İlçe Özel İdare Müdürlüğü tarafından tutulan tespit tutanağı elimde. Tutanakta mevkileri belirtilerek söz konusu köy içi, sulu tarla, çayır biçeneklerin dedem İzdi Şir ve Hamo Duru’ya ait olduğu tespit edilmiş ve imza altına alınmış. Bu tutanak tapu yerine geçerlidir. Bu köy bizim mülkiyetimizdir. 1936'ya ait tespitler de var elimizde. Burada silinmişse bile Ankara'da bu kayıtlar vardır mutlaka. Hiçbirşey yapamıyoruz. Nereye müracaat edeceğiz bilmiyoruz. Yüksekova Tapu'ya gittiğimiz zaman bize siz hak iddia edemezsiniz, kadastro başkalarına vermiş diyor. Tapu Kadastro bize sormadan nasıl başkalarına verebilir?” dedi.