Yüksekova'nın zirvelerinde yetişen lezzet: Piyazok

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki yüksek rakımlı alanlarda yetişen "piyazok" adlı yabani soğan, peynirlerde kullanılmasıyla bölge halkının vazgeçilmez lezzetlerinden biri…

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde İki Yaka Sat Gölleri’nin zorlu arazilerinde yetişen ve yörede “piyazok” olarak bilinen yabani soğan, hem nadir bulunması hem de peynirlerde yarattığı tat ile bölge halkının vazgeçilmez otlarından biri.

Araştırmacı ve dağ rehberi İskender Kahraman, piyazokun doğal yetişme alanlarını anlatarak şunları söyledi:

“Piyazok, çok yükseklerde, kayalık ve sulak bölgelerde yetişiyor. Ulaşılması zor olduğu için insanlar genellikle yerine ‘sirik’ kullanıyor. Ama piyazok çok daha güzel bir tat veriyor, üstelik kalıcı bir aroması var.”

Köylülerin, özellikle yaylalarda peynir yapımında bu özel otu tercih ettiklerini söyleyen Kahraman, piyazokun lezzetini şu sözlerle tanımladı:

“Türkçeye çevirdiğimizde ‘yabani soğan’ diyebiliriz. Peynirde olağanüstü bir tat veriyor. Sirik biraz daha yumuşak aromaya sahip, ama piyazok daha güçlü ve kalıcı.”

Yüksekova’nın yaylalarında bu bitkiye ulaşmak için kimi zaman saatlerce yürüdüklerini belirten Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu bitki kayalıklardan süzülen sulak çimenliklerde yetişiyor. Bulmak zor ama lezzeti her şeye değer.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GÜNDEM Haberleri