Yüksekova’da kış öncesi vatandaşlar bitkisel ürünlere yöneldi

Yüksekova’da soğuyan havalarla birlikte vatandaşlar, bağışıklığı güçlendiren bitkilere yöneldi. Zencefil, ıhlamur ve kış çayları en çok tercih edilen ürünler oldu.

Yüksekova’da havaların soğumasıyla birlikte aktar ve baharatçılarda hareketlilik başladı.

Vatandaşlar, yaklaşan kış mevsiminde grip ve soğuk algınlığına karşı bitkisel ürünlere yöneliyor. Zencefil, ıhlamur, adaçayı ve karışık bitki çayları en çok rağbet gören ürünler arasında yer alıyor.

“Bilinçsiz tüketildiğinde faydadan çok zarar getirebilir”

Tabiat Baharat ve Aktariye işletmesinin sahibi Ayhan Aykut, 15 yıldır bu işi yaptığını belirterek kış aylarında özellikle ıhlamur ve zencefilin vazgeçilmez ürünler olduğunu belirterek, “Yıllardır halkımıza bu alanda hizmet veriyoruz. Kış ayları yaklaştıkça ıhlamur, zencefil, adaçayı gibi ürünlere talep artıyor. Biz ürünlerimizin çoğunu zaten yöre halkından temin ediyoruz, yani yerelde yetiştirilen, doğal ve katkısız ürünler. Tabii bazı ürünler dışarıdan geliyor ama önceliğimiz kendi coğrafyamız. Vatandaşlarımızdan da şunu özellikle rica ediyorum: Bitkileri bilinçli kullansınlar. Doğru zamanda, doğru miktarda kullanıldığında şifa oluyor ama bilinçsiz tüketildiğinde faydadan çok zarar getirebilir. Mesela kışın sabahları zencefil ve ıhlamur çayı içmek bağışıklığı ciddi anlamda güçlendirir. Bünyesi zayıf olanlara özellikle erken başlamalarını tavsiye ediyorum. Şimdiden hazırlık yapan kışı daha rahat atlatır” ifadelerini kullandı.

“Hastalık başladıktan sonra değil, başlamadan önce bu ürünleri düzenli tüketmek gerekiyor”

Karanfil Baharat işletmesinin sahibi Mustafa Kaplan ise yoğunluğun şimdiden başladığını ifade ederek, “15 senedir bu mesleğin içindeyim. Havalar soğudukça vatandaşlarımız aktarlara yöneliyor. Şu an en çok talep gören ürünler zencefil, ıhlamur, tarçın ve adaçayı. Bizim de ürünlerimizin büyük kısmı Yüksekova ve çevre köylerden geliyor. Mesela adaçayını çoğunlukla yöre halkı topluyor ve bizden alışveriş yapan müşteriler de daha çok bu doğal, yerel ürünleri tercih ediyor. Bunun yanında Mersin ve Antep’ten de toptan ürün getiriyoruz. İnsanlarımız genelde hastalık kapmadan önce önlem almaya çalışıyor, bu çok doğru bir yaklaşım. Benim önerim; özellikle sabah kahvaltısından sonra bir fincan ıhlamur ya da zencefil çayı içmek, akşamları da adaçayıyla günü kapatmak. Tarçın ise hem çaylarda hem de sütle tüketildiğinde bağışıklık için çok faydalı. Hastalık başladıktan sonra değil, başlamadan önce bu ürünleri düzenli tüketmek gerekiyor” dedi.

Kış için aktarlardan öneriler

Aktarlar, kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için şu önerilerde bulundu:

• Zencefil çayı: Özellikle öksürük ve boğaz ağrısına karşı etkili.

• Ihlamur: Nezle ve gribe karşı en çok tercih edilen doğal ürün.

• Adaçayı: Antiseptik özelliğiyle boğaz enfeksiyonlarına iyi geliyor.

• Tarçın: Çaylara ve süte katıldığında vücudu ısıtıyor, bağışıklığı güçlendiriyor.

• Karışık kış çayları: Grip ve enfeksiyonlara karşı koruyucu etki sağlıyor.

Aktarlar, vatandaşların bitkisel ürünleri ölçülü tüketmeleri gerektiğini hatırlatarak, “Her bitkinin doğru şekilde kullanıldığında faydası vardır. Önemli olan, bilinçli ve düzenli kullanmaktır” mesajını verdi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GÜNDEM Haberleri