Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde baharın gelişiyle birlikte doğa yeniden canlandı. Cilo Dağları’nın karlı zirveleriyle çevrili Yüksekova Ovası, sarı çiçeklerin süslediği görüntüsüyle doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Yöre halkı da bu manzara eşliğinde mevsimin sunduğu nimetleri toplamaya başladı.
Toplanan doğal zenginliklerden biri de yörede “sirik otu” olarak bilinen, bilimsel adıyla frenk soğanı. Yüksekova’da özellikle kadınlar tarafından toplanan bu bitki, ev yapımı peynirin içine doğranarak lezzetini artırıyor.
Sirik otu; 30 santimetreye kadar uzayabilen, ince ve boru şeklinde yapraklara sahip, pembe-beyaz çiçekli bir bitki… Batılı ülkelerde kültür bitkisi olarak yetiştirilse de Türkiye’de genellikle doğada kendiliğinden bulunuyor. Halk arasında “sirmik”, “yaprak soğanı” ve “peynir otu” isimleriyle de biliniyor.
"Sirik otunu satmıyorum, sadece ailem için topluyorum"
Yüksekovalı 48 yaşındaki Hazare Atlı, yıllardır bu otu topladığını belirterek, “Bu otu sabah saat 08.00’den öğleden sonra 15.00’e kadar topluyoruz. Yıkayıp doğruyoruz ve evde yaptığımız peynire katıyoruz. 20 koyunum var, hayvancılıkla ilgileniyorum. Eşim emekli, çocuklarım ise öğrenci. Bir kızım üniversiteyi bitirdi ama hâlâ ataması yok. Ben de hastayım ama çalışmaya, çocuklarımız için çabalamaya mecburuz. Hayvanlarımı da satamıyorum, onlarla geçimimizi sağlıyoruz. Bu sirik otunu şimdi toplayıp, doğrayıp, bidonlara ya da poşetlere koyup buzdolabı veya başka şekilde saklıyoruz. Peynir zamanı geldiğinde de çıkarıp yıkayıp peynire ekliyoruz. Sirik otunu satmıyorum, sadece ailem için topluyorum. Ama isteyen komşularıma da hayrıma veriyorum” dedi.