Yüksekova’da et satışlarında düşüş: “Alım gücü yok”

Yüksekova’da 20 yıldır kasaplık yapan Sefer Soydan, bu yıl et satışlarının düştüğünü söyledi. Soydan, artan fiyatlar ve hayvancılıktaki sorunlar nedeniyle sektörün zorlandığını belirtti.

Yüksekova’da 20 yıldır kasaplık yapan Sefer Soydan, bu yıl et satışlarının önceki yıllara kıyasla ciddi oranda düştüğünü belirtti. Özellikle yaz aylarında beklenen satış hareketliliğinin yaşanmadığını söyleyen Soydan, satışların her geçen yıl azaldığını ifade etti.

Dana etinde fiyat arttı

Sezonluk fiyat değişikliklerine de dikkat çeken Soydan, “Kış aylarında et bulmakta zorlanıyoruz. Kışın dana eti 630 TL civarındaydı, şu anda 650 TL. Dana etinde artış var ama kemikli ette, sezon nedeniyle biraz düşüş yaşanıyor. Kışın kemikli et 570 TL’yken şu anda 500 TL’ye kadar düştü” dedi.

Son aylarda yaşanan şap hastalığının da satışları etkilediğini dile getiren Soydan, “Geçen ay yaşanan şap hastalığı nedeniyle vatandaşlarda tedirginlik oluştu. Bu da satışları doğrudan etkiledi” şeklinde konuştu.

Beyaz et satışında düşüş var

Beyaz et satışlarında da gerileme olduğunu belirten Soydan, özellikle tavuk kanat talebine değinerek “Geçen yıl pikniğe giden bir aile 5 kilo kanat alıyordu, şimdi ise bu miktar 2 kiloya kadar düştü. Alım gücü yok.” dedi.

Yerli üretim yetersiz, fiyatlar artıyor

Yüksekova’da yerli hayvan sayısının yetersiz olduğunu da vurgulayan Soydan, “Yüksekova’dan gelen yerli dana yetmiyor, bu yüzden Diyarbakır’dan et getiriyoruz. Taşıma nedeniyle fiyatlar da artıyor. Halbuki köylerde tarım ve hayvancılık yapılmış olsa hem dışa bağımlı olmayız hem de et fiyatları daha ucuz olur” diyerek hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EKONOMİ Haberleri