Yüksekova’da 20 yıldır kasaplık yapan Sefer Soydan, bu yıl et satışlarının önceki yıllara kıyasla ciddi oranda düştüğünü belirtti. Özellikle yaz aylarında beklenen satış hareketliliğinin yaşanmadığını söyleyen Soydan, satışların her geçen yıl azaldığını ifade etti.
Dana etinde fiyat arttı
Sezonluk fiyat değişikliklerine de dikkat çeken Soydan, “Kış aylarında et bulmakta zorlanıyoruz. Kışın dana eti 630 TL civarındaydı, şu anda 650 TL. Dana etinde artış var ama kemikli ette, sezon nedeniyle biraz düşüş yaşanıyor. Kışın kemikli et 570 TL’yken şu anda 500 TL’ye kadar düştü” dedi.
Son aylarda yaşanan şap hastalığının da satışları etkilediğini dile getiren Soydan, “Geçen ay yaşanan şap hastalığı nedeniyle vatandaşlarda tedirginlik oluştu. Bu da satışları doğrudan etkiledi” şeklinde konuştu.
Beyaz et satışında düşüş var
Beyaz et satışlarında da gerileme olduğunu belirten Soydan, özellikle tavuk kanat talebine değinerek “Geçen yıl pikniğe giden bir aile 5 kilo kanat alıyordu, şimdi ise bu miktar 2 kiloya kadar düştü. Alım gücü yok.” dedi.
Yerli üretim yetersiz, fiyatlar artıyor
Yüksekova’da yerli hayvan sayısının yetersiz olduğunu da vurgulayan Soydan, “Yüksekova’dan gelen yerli dana yetmiyor, bu yüzden Diyarbakır’dan et getiriyoruz. Taşıma nedeniyle fiyatlar da artıyor. Halbuki köylerde tarım ve hayvancılık yapılmış olsa hem dışa bağımlı olmayız hem de et fiyatları daha ucuz olur” diyerek hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini vurguladı.