Hakkari’de bir dizi ziyaret gerçekleştirmek üzere bölgeye gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, dün öğleden sonra Yüksekova’ya geldi. AK Parti Yüksekova İlçe örgütünü ziyaret ettikten sonra Hakkari’ye çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Çam, bugün de Yüksekova’ya gelerek saat 13.30’da Demeter Tarımsal Kalkınma Kadın Kooperatifi’ni ziyaret etti.
Ziyarette Bakan Yardımcısı Çam’a Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, Yüksekova Kaymakamı Mustafa Akın ve AK Parti Yüksekova İlçe Başkanı Burhan Yaşar eşlik etti.
Kooperatif yöneticileri, misafirlere kooperatifin kuruluş amacını, çalışma sistemini, ürettikleri organik ürünleri ve kadınların üretim sürecindeki rolünü anlattı. Bakan Yardımcısı Çam, kadınların hazırladığı organik ürünlerle yapılan yemekleri de tadarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Ziyaret sırasında kooperatif tarafından Bakan Yardımcısı Çam’a doğal ürünlerden oluşan bir hediye paketi takdim edildi. Çam da kooperatife “Türk Mutfağı” isimli gastronomi kitabını hediye etti. Program, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. Daha sonra Bakan Yardımcısı Çam, Ankara’ya dönmek üzere Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı’na geçti.
Demeter Tarımsal Kalkınma Kadın Kooperatifi Başkanı Hayat Mert, ziyaret sırasında kooperatif olarak taleplerini ve yaşadıkları sorunlara vurgu yaparak, “Sayın Bakan Yardımcımız yemeklerimizi çok beğendi. Kendisine, bu yöresel yemeklerin yalnızca bir lezzet değil, aynı zamanda kültürel bir miras olduğunu anlattık. Bu nedenle gençlerin bu yemekleri öğrenmesi için aşçılık ve pastacılık alanında Halk Eğitim ve kooperatif iş birliğiyle kurslar açılması talebimizi ilettik. Amacımız, hem yöresel yemeklerimizi yeni nesle öğretmek hem de bu eğitimlerin sertifikalı ve resmî şekilde verilmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.
Mert, sınır ticareti konusunda yaşadıkları sorunları da değinerek, “Kooperatif olarak en çok zorlandığımız konulardan biri, Irak ve İran sınır kapısında yaşanan ticari kısıtlamalar. Ürünlerimizi dışarıya satarken, ya da oradan ürün alıp burada halka sunarken ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Biz sadece kooperatif olarak değil, bölge halkı olarak da bu konuda mağduriyet yaşıyoruz. Yöresel ürünlerimizin—balımızın, cevizimizin, dokumalarımızın, bitkisel ürünlerimizin—rahatça dışarı çıkması gerekiyor. Türkiye izin verse bile karşı taraf bazen izin vermiyor; karşıdan gelen ürüne de Türkiye’de kota uygulanıyor. Bu durum ticareti azaltıyor ve kültürel ürünlerimizin tanıtılmasını engelliyor” şeklinde konuştu.
Mert, çocuklara ve gençlere kahvaltı kültürünün yeniden kazandırılması için de projeler geliştirdiklerini anlatarak, “Hazır gıdalar yerine yöresel kahvaltılıkların tanıtılması için okullarla ve üniversiteyle iş birliği yapacağız. Hakkari salçasından yöresel kahvaltı çeşitlerine kadar kültürümüzü çocuklara tattırmak ve yaşatmak istiyoruz” diye aktardı.