Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Abdülmenaf Kanci, tam 33 yıldır aynı mahallede çay ocağı işletiyor. 1992 yılından bu yana Köşk Çay Evi’ni işleten Kanci, farklı bir meslek yapmayı hiç düşünmediğini belirterek, “Ömrümün neredeyse tamamı burada geçti” dedi.

“Vatandaşlar çayımı içmeden güne başlamıyor”
Kanci, yaptığı çayın lezzetiyle vatandaşlardan beğeni topladığını belirterek, “Yaptığım çaydan herkes memnun. Yapılışını sır gibi saklıyorum. Çayın suyunu Doski tarafından doğal kaynaktan getiriyorum. Çarşıya gelenler, köyden günlük işleri için gelen vatandaşlar çayımı içmeden güne başlamıyor” diye konuştu.

“Bu meslekle çocuklarımı okuttum”
Demleme tekniğinden de bahseden Kanci, “Çayıma bol dem atıp saatlerce demlenmesini bekliyorum. Daha sonra çayı yakmadan aromasını veriyorum. Bu işi severek yapıyorum. 1992’den beri bu mesleği sürdürüyorum. Bu meslekle çocuklarımı okuttum, Allah’a şükür” ifadelerini kullandı.
“Eskiden çok ve daha kaliteli çay ocakları vardı”
Geçmişte çay ocaklarının daha farklı olduğunu dile getiren Abdülmenaf Kanci, “Eskiden çok ve daha kaliteli çay ocakları vardı. Kahvemiz ve çayımız farklı olurdu. Kömürlü ocaklar vardı, artık hepsi sanayileşti. Şimdi elektrikli ve gazlı ocaklar kullanılıyor, bu da çayın kalitesini düşürüyor” dedi.
Çay ocaklarının kültürel bir değer taşıdığını vurgulayan Kanci, gençlere de şu çağrıyı yaptı: “Gençler toplanıp arkadaşları ile buluşacakları zaman çay ocaklarını tercih etsinler. Çay ocakları bizim geçmişimize dayanan çok güzel bir kültür merkezi.”
