Yüksekova ilçesine bağlı Yeşiltaş köyünde bulunan 100 yıllık su değirmenini işleten bir ailenin 4'üncü kuşağı Mehmet Kartal, öğütülmek üzere getirilen her 50 kilogram buğday karşılığında; ücret olarak para yerine belli miktarda buğday alıyor.
Babalarından kalan su değirmenine sahip çıkan Mehmet Kartal, değirmende öğütülen mısır ve buğdaydan elde edilen unun, makinelerde üretilen undan daha lezzetli olduğunu belirtti.
Kartal, “Günün ilk ışıklarıyla işimin başına geçiyorum. Babam bize değirmenciliği öğretti. Bende bu geleneği sürdürmeye çalışıyorum. 40 yıldır yaptığım tek iş su değirmeninde çalışmaktır. Bu gelenek kaybolmasın diye çocuklarıma öğretiyorum" dedi.
Her yıl değirmene mısırlarını getiren çiftçi ve köy muhtarı Haşim Kartal, geleneksel yöntemlerle un elde etmekten memnun olduğunu belirterek, "Su değirmeni yaklaşık 100 yıldır devam ediyor. Dedelerimizden kalan meslektir. Hala da devam ediyor. Köylülerin ihtiyacı görülüyor. Yaz kış demen çalışıyor” dedi.