Yüksekova’ya bağlı Yeşildere Mahallesi’nde, Büyükçay Deresi’nin geçtiği 124. Sokak çevresinde dere kenarında bulunan yolda çökme meydana geldi. Özellikle köprü yanında ve dereye paralel uzanan cadde üzerinde oluşan çökme, mahalle sakinlerini tedirgin etti. İhbar üzerine Yüksekova Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri bölgeye gelerek çöken alanı dolgu çalışmasıyla kapattı. Ancak aradan yaklaşık bir saat geçtikten sonra aynı noktada yeniden çökme yaşandığı belirtildi.
Mahalle sakinleri, söz konusu alanın hem yayalar hem de araçlar tarafından yoğun şekilde kullanıldığını ifade ederek, yaşanan durumun ciddi risk oluşturduğunu dile getirdi. Vatandaşlar, bölgede yaklaşık 3 yıldır benzer sorunların yaşandığını, geçen yıl yağışların az olması nedeniyle riskin daha az hissedildiğini ancak bu yıl artan yağışlarla birlikte zeminin suya doygun hale geldiğini söyledi.
Mahalle sakinlerinden Fevzi Işık, bölgede oluşabilecek daha büyük bir çökmenin ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, “Burası sürekli kullanılan bir yol. Şu an küçük çökmeler oluyor ama daha büyüğü yaşanırsa dere yatağı kapanabilir. Bu da taşkınlara neden olur ve şehrin birçok noktası su altında kalabilir” dedi.
Abdulkerim Işık ise sorunun geçici müdahalelerle çözülemeyeceğini belirterek, “Ekipler geliyor, dolduruyor ama kısa süre sonra tekrar çöküyor. Bu durum yıllardır böyle. Artık kalıcı bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Dere duvarının ve yolun yan tarafının güçlendirilmesi şart” ifadelerini kullandı.
Yüksekova Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü çalışanı Zeynel Çiftçi ise ekiplerin kısa sürede bölgeye müdahale ettiğini belirterek, “İhbarın ardından ekiplerimiz hemen alana yönlendirildi. Çökme yaşanan noktada dolgu çalışması yapıldı. Ancak zeminin suya doygun olması nedeniyle aynı noktada yeniden çökme meydana geldi. Bölgedeki sorunun kalıcı olarak çözülmesi için gerekli incelemeler sürüyor” dedi.
Vatandaşlar ayrıca, bölgede çocukların sıkça vakit geçirdiğini belirterek olası büyük bir çökme durumunda can güvenliği açısından ciddi tehlike oluşabileceğini vurguladı. Mahalle sakinleri, yetkililerden Büyükçay Deresi çevresinde kapsamlı bir çalışma yapılarak hem dere duvarının hem de yol altyapısının güçlendirilmesini talep etti.