Tatvan'da kadınlar savaşı tartıştı

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Mizgin Kadın Danışma Merkezi tarafından halkı bilinçlendirmek için sosyal alanlarda düzenlemiş olan açık kürsülerde “Kadın ve Savaş” konusu tartışıldı.

BİTLİS  - Tatvan Belediyesi bünyesinde çalışmalarını yürüten Mizgin Kadın Danışma Merkezi, halkın bulunduğu açık ve sosyal alanlarda her hafta bir konu üzerinde “açık kürsüler” düzenliyor.

Pazartesi günleri düzenlenen açık kürsülerde bu hafta Tatvan İşletme Parkı’nda “Kadın ve Savaş” konusu tartışıldı.

Mizgin Kadın Danışma Merkezi’nde faaliyet yürüten Sosyolog Derya Demir, kadınların doğasında savaşın yer almadığını, günümüzde yaşanan bütün savaşların tek nedeninin erkeklerin egemenlik zihniyetinin iktidar hırsından kaynaklandığını vurguladı.

Kadınlar arasında yaptıkları söyleşilere değinen Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu hayatta hiçbir insan ve hiçbir toplum savaş kültürü ile doğmamıştır. Doğal toplumların hiçbirin de savaş kültürünü göremezsiniz. Savaşlar toplumların ve insanlara sonradan enjekte edilmiş bir doktrindir. Savaşan toplumlara dikkat ettiğimizde erkek egemenliğin baskın olduğu kadınların toplumda değer görmediği toplumlar olduğunu görürsünüz. Savaşın olduğu yerde kadının diline ket vurursanız, savaşı durduracak dili ve vicdanı da ortadan kaldırırsınız. Bu gün Rojavada sömürgeci sistemlerin güdümünde olan çetecilerin ‘Kürt kadınlarına ve mallarına el koymak helaldir’ diyen zihniyet bunu boşuna demiyor. Savaşan toplumunda en çok zarar gören kadınlardır. Eğer bir toplumda savaş varsa o savaşın ilk etki ettiği nüfus kadındır. Bir ülke ve bir toplum savaşta ele geçirildiği zaman, o toplumun kadınları işkence, tecavüz ve kötü muamelelere maruz kalır. Çünkü toplumun temel taşı kadınlardır. Bu gün savaşın yoğun olduğu bölgelerde egemen sistemlerin kirli savaş taktiklerinden biri de tecavüz kültürünü yaymaktır. Bu nedenle biz kadınlar olarak sesimizi daha çok yükseltmeli ve daha örgütlü olmalıyız” dedi.

Yapılan “Açık Kürsü”, vatandaşların konuya ilişkin değerlendirme ve soruları ile söyleşi şeklinde devam etti. 

iha 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri