Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Alan (Helane) köyünde ilk kez gerçekleştirilen “Bal Hasat Şenliği”, Hakkâri Valisi Ali Çelik’in katılımıyla yapıldı. Çelik’e programda Şemdinli Kaymakamı Yunus Emre Akpınar, Şemdinli Belediye Başkanı FahirŞakar, Hakkâri İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Bayram Özcan,Hakkâri Arıcılar Birliği Başkanı Fazıl Durmuş, Hakkâri İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Asım Şen, Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, Şemdinli Özel İdare Müdürü Faik Akbaş, Alan Köyü Muhtarı Kadir Akbaş ve çevre köylerin muhtarları eşlik etti. Etkinlik, bölgenin arıcılık potansiyeline dikkat çekmek ve Şemdinli balının marka değerini artırmak amacıyla düzenlendi.

“Bu balı dünya pazarına açabiliriz”
Etkinlikte konuşan Hakkâri Valisi Ali Çelik, üretimin önemine vurgu yaparak, “Bugün güzel bir gün. Üretimin, emeğin, alın terinin karşılığını aldığımız bir gün. Bal sağımının startını Alan Köyü’nde veriyoruz. Zorluklarla yoğrulmuş bu coğrafyada üretimin parçası olmak bana ayrı bir mutluluk verdi. Hakkâri balı, binlerce çiçek florasından alınarak üretilmiş, analizlerde de kendini gösteren çok kıymetli bir ürün. Bu balı analizlerle, pazarlama süreçleriyle dünya pazarına açabiliriz. Çünkü elimizde çok değerli bir ürün var. Şemdinli, florası, ekosistemi ve doğal yapısıyla bu iş için çok uygun bir bölge. Tarım Bakanımızın desteğiyle arıcılık eğitimi ve marka süreci takip ediliyor. Hep birlikte çalışarak Hakkâri balına hak ettiği değeri kazandıracağız” ifadelerini kullandı.
“Arıcılıkla tanışmış gençlerimizin olması çok kıymetli”
Etkinlikte genç bir arıcının, dedesinden öğrendiği yöntemlerle bal üretimini sürdürmesi ise dikkat çekti. Vali Çelik, bu sahneyi işaret ederek, “Küçük yaşta arıcılıkla tanışmış gençlerimizin olması çok kıymetli. Bu işin geleceği onların ellerinde. Biz elimizden gelen desteği vereceğiz. Dilerim balımız her haneye girer, üreticilerimiz hak ettikleri karşılığı alır” dedi.
“Tamamen doğal bir ortamda üretiyoruz”
Hakkâri Arıcılar Birliği Başkanı Fazıl Durmuş da yaptığı konuşmada, balın tarihi ve kültürel değerine dikkat çekti. Durmuş, “Osmanlı döneminde saray sofralarından eksik olmayan bu ballar, bugün hak ettiği değeri görmüyor. Floramız zengin, ilaçlamadan uzak, tamamen doğal bir ortamda üretiyoruz. Medyada daha fazla yer bulmamız şart. Lütfen halkımız yerli çiftçiden alışveriş yapsın” diye belirtti.
“Artık kendi markamızı oluşturacağız”
Etkinliği düzenleyen Şemdinli Arıcılar Birliği Başkanı Haşim Geylani ise birlikleşmenin önemini vurgulayarak “Kendi birliğimizi kurduk. Artık analizli, kaliteli Şemdinli balı almak isteyen herkes doğrudan bize ulaşabilir. Üreticilerimizin sesi olmak için buradayız. Yıllarca İran menşeli, şeker bazlı ballar piyasayı doldurdu. Artık kendi markamızı oluşturacağız” diye ifade etti.
Etkinlik, yapılan konuşmaların ardından toplu bal sağımıyla sona erdi.
