Resmi Nevruz kutlamaları

Newroz, Hakkari merkez ve ilçelerinde bugün resmi olarak kutlandı. İşte Hakkari merkez ve Yüksekova ilçesindeki resmi nevruz kutlamaları...

 Şehit Mehmet Ceyhan Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi salonunda düzenlenen Nevruz kutlamaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Efe'nin, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmanın ardından Van 100. Yıl Üniversitesi Hakkari Meslek Yüksek Okulu (MYO) öğretim görevlisi Hikmet Yaşar, davetlilere "Türk Kültüründe Nevruz" konulu bir konferans verdi.

Verilen konferansın ardından Vali ve beraberindeki protokol üyeleri Nevruz koşusu ile 'Türk Kültüründe Nevruz' konulu şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Hediye dağıtımında kendisinin 1969 yılında yazdığı "Nevruz" isimli şiiri okuyan Nasuhbeyoğlu, davetlilerden büyük alkış aldı. Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu daha sonra Hakkari Amatör Fotoğrafçılar Derneği tarafından hazırlanan resim sergisinin açılışı yaparak, sergide yer alan resimleri yakından inceledi. Sergide Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun da çektiği resimlerin yer alması dikkat çekti.

Sergi açılışının ardından Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Azmi Utfan Cinek ve MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar ile birlikte Atatürk Kültür Merkezi bahçesine geçerek burada Nevruz ateşini birlikte yaktılar.

Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Azmi Utfan Cinek, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Emniyet Müdürü Cavit Çevik, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Z. Atilla Ataalp'ın da aralarında bulunduğu protokol üyeleri yakılan Nevruz ateşinin üstünden defalarca atlayarak etrafında halaylar çekti.

Vali ve beraberindekiler, daha sonra görevliler tarafından bahçeye getirilen yumurtaları birbirleriyle tokuşturdu. Atatürk Kültür Merkezi bahçesine Nevruz ağaçları dikilmesinin ardından davetlilere nohutlu pilav, kavurma ve içecek ikram edildi. Kutlamalara daire amirleri, öğretmen, öğrenci ve çok sayıda davetli de katıldı.

YÜKSEKOVA

Yüksekova Kaymakamlığı organizasyonunda yapılan Nevruz  bayramı etkinliklerine Yüksekova Kaymakamı Mehmet Ünal, Yüksekova 21. Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel,Yüksekova Jandarma Alay Komutanı Albay Metin Yerlikaya,İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Kantar, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Ertürk,daire amirleri ve halk katıldı.

 

Yüksekova Kapalı Spor Salonunda yapılan nevruz kutlamaları saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasından sonra, Yüksekova Lisesi Tarih Öğretmeni Arzu Söğüt tarafından nevruzun tarihsel süreci anlatıldı. Söğüt, “Nevruz'un Türk Dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayramı” olduğunu söyledi.

 

Nevruzun tarihsel sürecini içeren sinevizyon gösterimi, Sabancı ilköğretim okulu halkoyunları ekibinin gösterisinden sonra, nevruz'un anlam ve önemini içeren şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.Ardından müzik şöleni ve katılımcıların toplu bir şekilde halay çekmesinden sonra salondaki program sona erdi. Ekinliğe kaymakamlık tesisleri bahçesinde devam edildi.Burada ekinliğe  katılanlara pilav ve ayran ikram edildi. Nevruz ateşinin yakılmasından sonra etkinlik sona erdi.

 

 

 

 

 

 

Haberleri