Muradiye'de HES'ler protesto edildi

DTK Van Ekoloji Bileşenleri, doğa harikalarından biri olan Muradiye Şelalesi'nin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan Ayrancılar HES'ini protesto etti. Ekolojistler, HES'lerin hayat bulmasıyla hem tarih hem de doğanın tahrip olacağına dikkat çekti.

VAN - DTK Van Ekoloji Bileşenleri, Van'ın Muradiye ilçesinde bulunan ve bir doğa harikası olarak tanımlanan Muradiye Şelalesi'nin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan Ayrancılar HES'ini protesto etti. Aralarında Muradiye Belediyesi eş başkanları, HDP, DBP ve DTK yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, DBP ilçe binasında bir araya gelerek ilçe dışından gelenlerle buluşma noktası olan Behçetler Petrolü'ne kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşte, "Büyük düşündük HES'leri istemiyoruz", "Susmayacağız susuz kalmayacağız", "HES'lere inat yaşasın hayat" pankartları açıldı. İlçe çıkışında polis barikatıyla karşılaşan kitle ile polis arasında süren tartışmanın ardından kitle polis barikatını aşarak bekleme noktasına ulaştı. İlçe dışından gelenlerle birlikte kitle, Muradiye Şelalesi'ne araçlara hareket etti. 

'Hem tarih hem de doğa tahrip olacak'

Muradiye Şelalesi'nde bir araya gelen kitle şelaleden HES'in merkezine kadar yürüyüşe geçti. Ayrancılar Santrali'ne varan kitle, burada açıklama yaptı. Açıklamadan önce özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kitle adına açıklamayı okuyan DTK Van Ekoloji Komisyon Sözcüsü Fatih Şahin, Muradiye başta olmak üzere Çatak, Bahçesaray, Çaldıran, Erciş ve Başkale dereleri üzerinde 3 güvenlik barajı ve 32 HES'in yapılacağını, projelerin hayat bulmasıyla hem tarih hem de doğanın tahrip olacağını söyledi. 

Şahin'in ardından DTK Ekoloji Bileşenleri adına konuşan Yasemin Özdemir, Muradiye Şelalesi'nin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan Ayrancılar HES'inin doğal bir varlık olan Muradiye Şelalesi'ni yok ettiğini belirtti. Özdemir, tarihi ve doğal güzelliklerine zarar veren HES'ler için yöre halkıyla birlikte mücadele edeceklerinin altını çizdi. 

'Şelale kurutuldu, yapay şelale oluşturuldu'

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer de yaptığı konuşmada, bu halka ait olan bir suyun parsel parsel satılarak bir sektöre dönüştürüldüğünü belirtti. Muradiye Şelalesi devletin eliyle kurutulmaya çalıştığına dikkat çeken Üçer, doğanın dengesi bozulmadan elektrik üretebileceğini ancak HES'lerde ısrar edildiğini ve bugün şelalenin kurutularak yapay bir şelale oluşturulduğunu söyledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ÇEVRE Haberleri