Mahkemeden beraat kararı: Baluken’in sözleri ifade özgürlüğü kapsamında

Tutuklu HDP Milletvekili İdris Baluken, yaptığı bir konuşma nedeniyle hakkında 10 yıl hapis istemiyle açılan davadan beraat etti. Mahkeme, Baluken’in davaya konu olan sözlerini ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendirdi.

Hakkında verilen 16 yıl 8 ay hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmı İstinaf Mahkemesi’nde onaylanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, hakkında açılan başka bir davadan beraat etti.

MA’dan Deniz Tekin’in haberine göre , Baluken hakkında, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Elazığ İl Örgütü’nün 2012 yılında gerçekleştirdiği 2’nci Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşma nedeniyle yasama dokunulmazlığı kaldırılması talebiyle fezleke hazırlandı. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının 20 Mayıs 2016’da kaldırılmasının ardından Baluken hakkında hazırlanan fezleke, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianameye dönüştürülerek 10 yıla kadar hapsi istendi.

Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, “Örgüt propagandası yapmak”, “Suçu ve suçluyu övmek” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddialarıyla suçlanan Baluken’in 10 yıla kadar hapis ile cezalandırılması talep edildi.

MAHKEMEDEN BERAAT TALEBİ

Baluken ve avukatı Reyhan Yalçındağ mahkemede yaptıkları savunmada, suçlama konusu yapılan konuşmanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında herhangi bir suç unsuru taşamadığını belirterek, beraat talep etti. Duruşma savcısı, davanın esası hakkında verdiği mütalaasında Baluken’in sözleri dikkate alındığında, siyasetçi olması nedeniyle sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı, bu nedenle üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatını talep etti.

Yargılamayı tamamlayan Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Baluken hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme emsal oluşturacak nitelikteki gerekçeli kararında; Baluken’in yaptığı konuşmanın içeriğinde “şiddete çağrı”, “tahrik ve teşvik edici ya da silahlı direnişe ve isyana davet” şeklinde insanda saldırgan duygular oluşturacak biçimde anlamsız bir nefret yaratarak şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırtacak nefret söylemi içermediğini vurguladı.

Baluken’in dava konusu yapılan konuşmasının bütünün Yargıtay içtihatlarınca kabul edilen ifade özgürlüğü standartları kapsamı içinde kaldığına hükmeden mahkeme, HDP’li vekilin üzerine atılı eylemin kanunda da suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatına karar verildiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri