Yüksekova İlçe Sağlık Müdürlüğü, toplum sağlığını tehdit eden yaygın paraziter hastalıklara karşı farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirici bir eğitim faaliyetine imza attı. Eski Kışla Mahallesi’nde faaliyet gösteren Aile Destek Merkezi 2’de (ADEM 2), kadın kursiyerlere yönelik düzenlenen eğitimde, bit, uyuz ve pire ile mücadele yöntemleri anlatıldı.
Eğitimi, İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Güven Akın verdi. Saat 14.30’da başlayan ve yaklaşık bir buçuk saat süren etkinlikte Dr. Akın, slaytlar eşliğinde parazitlerin biyolojik özelliklerinden bulaş yollarına, tedavi protokollerinden korunma önlemlerine kadar pek çok konuda kapsamlı bilgiler paylaştı.
“Hijyen eksikliği değil, temas önemli”
Kadınların ilgi gösterdiği eğitimde Dr. Akın, özellikle saç bitiyle ilgili toplumda yaygın olarak bilinen yanlışlara dikkat çekti. “Bit bulaşması hijyen eksikliğiyle değil, yakın fiziksel temasla ilgilidir. Özellikle çocuklar arasında kafadan kafaya temasla yayılır. Ortak tarak, fırça, şapka veya yastık kullanımı da bulaş riskini artırır” dedi.
Dr. Akın ayrıca, bitlerin sirkeleriyle (yumurtalarıyla) karıştırılmaması gerektiğini belirterek, “Kepek ile sirke karıştırılır ama kepek saçtan kolayca ayrılır, sirke ise sıkıca yapışıktır. Bu nedenle özel taraklar ve dikkatli gözlem gerekir” diye konuştu.
“Uyuz gece kaşıntısıyla kendini belli eder”
Eğitimin önemli başlıklarından biri de son yıllarda ülke genelinde yaygınlaşan uyuz enfeksiyonuydu. Uyuzun, mikroskobik bir akarın deride tüneller açarak yaşamasıyla oluştuğunu söyleyen Dr. Akın, “Uyuzun en belirgin belirtisi geceleri artan kaşıntıdır. El parmak araları, bilek içleri ve kasık gibi bölgelerde tünel şeklinde izler görülebilir. Tedavide sadece hastanın değil aynı ortamı paylaşan herkesin birlikte ilaç kullanması gerekir” dedi.
Pirelerle mücadele: Temizlik ve takip önemli
Eğitimde pire kaynaklı sağlık sorunlarına da yer verildi. Dr. Akın, “Pireler genellikle hayvanlardan insana bulaşır. Kaşıntı, kızarıklık ve bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Pireyle mücadelede temizlik kadar kaynak tespiti, hayvan kontrolü ve gerekirse profesyonel ilaçlama hizmeti almak da çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Kadınlar sorularıyla aktif katıldı
Sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Kadınlar, kendi deneyimlerinden yola çıkarak merak ettiklerini Dr. Akın’a yöneltti. Özellikle çocukların okul ortamında bitlenme riskine karşı alınabilecek önlemler ve tedavi süreçleri ilgi gördü.
Dr. Akın, “Bu tür bilgilendirme faaliyetleri toplum sağlığını korumanın en etkili yollarından biridir. Bilinçli birey, sağlıklı toplumun temel taşıdır” diyerek eğitimi tamamladı.