İran’da idam cezalarına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (IHRNGO) Direktörü Mahmod Amry Moghaddam, siyasi tutsaklar Naser Bekirzade ile Yakup Kerimpur’un idam edildiğini duyurdu.
Edinilen bilgilere göre Bekirzade, gözaltına alındıktan sonra Urmiye Merkez Cezaevi’nde tutuldu. “İsrail’e casusluk” suçlamasıyla hakkında idam kararı verilen Bekirzade’nin dosyası daha önce iki kez bozuldu. Ancak Ocak ayında Urmîye Devrim Mahkemesi 2’nci Şubesi’nde görülen yeniden yargılamada aynı suçlamayla tekrar idam cezasına hükmedildi.
25 Nisan’da infaz bürosuna çağrılan Bekirzade’ye, Yüksek Mahkeme’nin kararı onadığı bildirildi. Bekirzade’nin bu karara, “İlk ‘suçum’ Kürt olmamdı, ikincisi ise Sünni olmam. Ben ne ilk ne de sonum” sözleriyle tepki gösterdiği aktarıldı.
Yakup Kerimpur’un yargılama sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilere ise ulaşılamadı. Her iki ismin de tutuklanmaları sırasında işkenceye maruz kaldığı iddia edildi.
Bekirzade’nin babasının daha önce yaptığı açıklamada, oğlunun yaklaşık üç yıl önce tutuklandığı ve idam kararının Yüksek Mahkeme tarafından iki kez bozulmasına rağmen yeniden görülen davalarda cezanın tekrar verildiği ifade edilmişti.
Öte yandan 17 Mart’tan bu yana İran’da, protestolara katıldıkları ya da muhalif gruplarla bağlantılı oldukları iddiasıyla 10 kişinin, ayrıca İsrail adına casusluk suçlamasıyla 4 erkeğin idam edildiği bildirildi.