Irak'ta peşmergesiz IŞİD operasyonu!

Irak ordusu, Kerkük'ün 55 kilometre batısındaki Havice'de IŞİD operasyonu başlattı. Iraklı Kürtlerin bağımsızlık referandumuna dört gün kala, peşmergenin operasyona katılmaması dikkat çekti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna günler kala, Irak ordusu Kerkük’ün 55 kilometre batısındaki Havice’de IŞİD’e karşı operasyon başlattı. Erbil-Bağdat hattındaki referandum gerilimi sürerken, bölgedeki bir IŞİD operasyonuna peşmergenin ilk kez katılmaması dikkat çekti.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, ülkede IŞİD’in elindeki son noktalardan biri olan Havice’ye yönelik harekâtın şafak vaktinde başladığını duyurdu. 2014’ten bu yana IŞİD kontrolünde bulunan Havice’den yaklaşık 85 bin sivilin kaçması bekleniyor.

PEŞMERGE: IRAK ORDUSUNU KERKÜK’E SOKMAYIZ

Erbil ile Bağdat arasındaki en önemli tartışma konularından biri olan petrol zengini Kerkük’ün yakınlarındaki operasyonda en dikkat çekici nokta, Kerkük’ü fiilen kontrol eden peşmergenin katılmıyor oluşu. IKBY’nin Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Jabar Yawar, savunma hatlarını güçlü tutacaklarını ve Irak ordusunun da, kaçan IŞİD militanlarının da Kerkük’e girmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Statüsü tartışmalı olan Kerkük’te İl Meclisi’nin referandum için sandık kurma kararı Bağdat’ın tepkisini çekmiş, merkezi parlamento Kürtlerin bağımsızlığına destek veren Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’i görevden almıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

DÜNYA Haberleri