Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde görev yapan Eski Merkez Hacı Necmettin Macit Camii İmamı Abdullah Kaçan, doğayı korumanın ve ağaç dikmenin İslam dini açısından büyük bir önem taşıdığını belirtti. Kaçan, hem bireysel hem toplumsal sorumluluk açısından yeşil alanların artırılması gerektiğini vurguladı.
“Siz ölseniz bile o hayır yazılmaya devam eder”
“Ağaç dikmek doğa için olduğu kadar dinimiz açısından da büyük bir hayırdır” diyen Kaçan, Peygamber Efendimiz’in bu konudaki uyarılarına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: ‘Elinizde bir ağaç fidanı varsa, kıyamet kopmaya başlasa bile, eğer onu dikecek kadar vaktiniz varsa, mutlaka dikin.’ Bu ne demektir? İslam, umudu ve üretmeyi hiçbir zaman terk etmez. Bir fidan diktiğinizde, onun meyvesinden insanlar, hayvanlar faydalanır. Bu da size sadaka-i câriye olur. Siz ölseniz bile o hayır yazılmaya devam eder.”
“Keşke 100 yıl önce bu tür ağaçlar dikilmiş olsaydı”
Toplumun yeşil alanlar konusunda geçmişte ihmal ettiğini dile getiren Kaçan, artık daha bilinçli bir yaklaşım gerektiğini belirterek, “Keşke 100 yıl önce bu tür ağaçlar dikilmiş olsaydı. O dönemde bu bir alışkanlık haline getirilmemiş. Ama biz bu eksikliği gidermek için bugünden tezi yok işe koyulmalıyız” dedi.
“Hem dünyamıza hem ahiretimize yatırımdır”
Kaçan, doğaya karşı sorumluluğun bireysel değil, toplumsal olduğuna dikkat çekerek, özellikle çocukların bu bilinçle yetiştirilmesi gerektiğini söyledi:
“Çocuklara doğayı sevmeyi, ağaca zarar vermemeyi öğretmeliyiz. Doğa hepimiz için var. Sadece kendi bahçemizdeki değil, komşumuzun ağacına da sahip çıkmalıyız. Ağaç dikmek, gölge sağlar, hava temizler, meyve verir ve insanlara sadaka kazandırır. Hem dünyamıza hem ahiretimize yatırımdır.”