İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan hasta mahpus Gıyasettin Sevmiş’in tahliye edilmesi talebiyle Hakkari Merkez’de bulunan eski belediye binası önünde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasına KESK, ÖHD, TMMOB, DİSK, Eğitim Sen ve Hakkari Barosu temsilcileri de katıldı. Açıklamayı İHD Hakkari Şube yöneticisi Dindar Koç okudu.
Dindar Koç, yaptığı açıklamada, hasta tutukluların cezaevlerinden tahliye edilmesi ve tedavi imkanlarının sağlanmasının demokratik bir toplumun gereği olduğunu belirterek, “Türkiye’nin neredeyse bütün siyasi bileşenleri tarafından başlatılan sürecin önemli gündemlerinden biri hasta mahpusların tahliyesi olmuştur. Ancak 4 Haziran’da Meclis’te kabul edilen 10. Yargı Paketi kamuoyunun beklentilerinin çok gerisinde kalmıştır” dedi.
Koç, cezaevlerinde bulunan hasta tutuklulara dair verileri de paylaşarak, “Şu anda cezaevlerinde 1.412 hasta mahpus bulunmaktadır. Bu hastaların 335’i ağır hasta, 230’u ise yaşamını tek başına sürdüremeyecek durumdadır. 105 hasta sürekli desteğe, 188’i ise düzenli gözetim altında tutulmaya ihtiyaç duymaktadır” ifadelerini kullandı.
Açıklamada hasta tutuklu Gıyasettin Sevmiş’in sağlık durumu hakkında da bilgi verildi. Koç, “Gıyasettin Sevmiş 2007 yılından bu yana tutukludur ve Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Kalp rahatsızlığı nedeniyle kalp pili takılmıştır. Ayrıca karaciğer sirozu, uyku bozukluğu ve Wilson hastalığı gibi ciddi rahatsızlıkları vardır. Kullanması gereken hayati ilaçlara cezaevinde ulaşamamaktadır. Bu durum hayati riskini her geçen gün artırmaktadır” ifadelerini kullandı.
Dindar Koç, Sevmiş’in cezaevinde yaşamını koğuş arkadaşlarının desteğiyle sürdürdüğünü belirterek, “Adli Tıp Kurumu’nun raporları tek başına dikkate alınmamalı, tam teşekküllü devlet hastanelerinin raporları da değerlendirmeye alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Koç, son olarak “Hasta mahpusların özgürce tedavi haklarına erişmesinin önündeki engeller kaldırılsın. Bütün hasta mahpusları kapsayacak yasal düzenlemeler yapılarak tahliyeleri sağlansın” dedi.