İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Çapraz'dan hava kirliliğine karşı acil önlem çağrısı

İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz, kömür kullanımına bağlı artan hava kirliliği nedeniyle özellikle öğrenciler ve kronik hastaların ciddi sağlık riski altında olduğunu belirterek filtre zorunluluğu ve sıkı denetim çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz, Yüksekova Haber muhabirine yaptığı açıklamada Hakkari’nin Şemdinli, Çukurca, Derecik ve Yüksekova ilçelerinde kış aylarında yoğun kömür kullanımına bağlı olarak hava kirliliğinin kritik seviyelere ulaştığını ifade etti.

Bölgenin sert kış koşulları nedeniyle kömür tüketiminin arttığını belirten Çapraz, özellikle akşam saatlerinden itibaren dışarıda nefes almanın neredeyse imkânsız hale geldiğini söyledi.

Açıklamasında öğrencilerin sabah erken saatlerde okula giderken ve akşam eve dönerken en yoğun kirliliğe maruz kaldığını vurgulayan Çapraz, son dönemlerde göğüs hastalıklarında belirgin bir artış gözlemlediklerini aktardı. Çapraz, “Astım, KOAH gibi solunum yolu rahatsızlıklarının son süreçte daha fazla arttığını görüyoruz. Kronik rahatsızlığı bulunanlarda ise durum daha tehlikeli boyutlara ulaşmış durumda. Bunun temel nedeni dışarıda sağlıklı şekilde oksijen alamayışımızdır. Bu yüzden Yüksekova ve bölge genelinde hava kirliliği kritik seviyede, acil önlem alınmalı” dedi.

“Vatandaşlar dağıtılan kömürün taş gibi olduğunu, ısı vermediğini söylüyor”

Sosyal yardımlaşma kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılan kömürlere de değinen Çapraz, bu kömürlerin hem sağlığa zararlı olduğunu hem de ısınma ihtiyacını tam anlamıyla karşılamadığını belirtti. Dağıtılan kömürlerin kalitesizliğine ilişkin yurttaşlardan yoğun şikâyet aldıklarını dile getiren Çapraz, “Vatandaşlar dağıtılan kömürün taş gibi olduğunu, ısı vermediğini söylüyor. Yardım yapılırken bile malzemeden kısmaya gidilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Belediyenin baca filtresi denetimleri artırılsın çağrısı

İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı, belediyenin işletme ve binalarda sürdürdüğü baca filtresi denetimlerinin önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını belirterek denetimlerin daha da sıklaştırılması gerektiğini söyledi. Çapraz, bölgede giderek ağırlaşan hava kirliliğinin ciddi hastalıklara, hatta kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.

“Filtre zorunluluğu getirilmeli”

Yetkililere seslenen Çapraz, kömür kullanımının sıkı denetime tabi tutulması ve binalarda filtre kullanımının zorunlu hale getirilmesi çağrısında bulunarak, “Yetkililer elini taşın altına koymalı ve toplumun sağlığını önceleyen bir bakış açısıyla hareket etmelidir. Özellikle kömür kullanan evlerde ve binalarda acilen filtre zorunluluğu getirilmelidir. Bu sorunun çözümü hepimizin sorumluluğundadır” ifadelerini aktardı.

Çapraz, bölge halkının sağlığını tehdit eden hava kirliliğine karşı acil eylem planı oluşturulması ve gerekli tüm önlemlerin hızla uygulamaya konulması gerektiğini vurguladı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

ÇEVRE Haberleri