HDP'li Kaçmaz: TSK Irak sınırları içerisinde gözaltına aldığı 2 genci Derecik'e götürdü

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz askerlerin Irak sınırları içerisinde gözaltına alınan 2 kişi ile ilgili soru önergesi verdi.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cuma günü Irak Federal Kürdistan Bölgesi'nin Erbil kentinde TSK askerleri tarafından 20 yaşındaki Akram Halil Zikri ve 18 yaşındaki Zedan Nabi Mustafa isimli iki gencin gözaltına alınarak tutuklanmasına ilişkin Milli Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM'ye soru önergesi sundu.

Kaçmaz, önergenin açıklama kısmında, "Görgü tanıkları ve ailelerinin anlatımlarına göre; Sidakan ilçesi’ne bağlı Dayla köyünden 20 yaşındaki Akram Halil Zikri ve 18 yaşındaki Zedan Nabi Mustafa isimli iki genç, Irak sınırları içinde atlarıyla ilgilendikleri bir sırada TSK askerleri tarafından o bölgenin “çatışma bölgesi" olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştır. Söz konusu olayla ilgili Irak sınır muhafızları da gençlerin TSK askerleri tarafından gözaltına alındığını doğrulamıştır. Gözaltına alınan iki gencin daha sonra Türkiye'nin Hakkâri ilinin Rubarok (Derecik) ilçesine götürüldüğü ve burada tutuklandığı belirtilmiştir. Dayla köyü sakinleri TSK askerlerinin 1980 yılından beri Kürdistan Bölgesi’ni devamlı olarak bombaladığını ve insansız hava araçları ile onlarca sivili öldürdüğünü ve yaraladığını belirterek bundan dolayı rahatsızlıklarını dile getirmişlerdir" ifadelerine yer verdi. 

Kaçmaz'ın sorduğu sorular şöyle: 

  1. Irak Federal Kürdistan Bölgesi'nin Erbil kentinde 20 yaşındaki Akram Halil Zikri ve 18 yaşındaki Zedan Nabi Mustafa ismindeki gençlerin TSK askerleri tarafından gözaltına alındığı bilgisi doğru mudur? Doğruysa gözaltına alınma gerekçeleri nedir?
  2. Irak sınırları içerisinde gözaltına alınan iki gence yönelik hangi hukuki prosedür uygulanmıştır? Akram Halil Zikri ve Zedan Nabi Mustafa şu anda nerede ve ne şekilde tutulmaktadır?
  3. Akram Halil Zikri ve Zedan Nabi Mustafa’nın gözaltına alınması hakkında Türk Ceza Kanunu'na istinaden yabancıların işlediği suçlar kapsamında mı işlem yapılmıştır? Eğer öyleyse söz konusu suç unsuru nedir?
  4. Akram Halil Zikri ve Zedan Nabi Mustafa hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) 13. Maddesine göre işlem yapıldıysa Adalet Bakanı’nın talepte bulunması gerekmektedir. Buna göre, iki gencin gözaltına alınması ve daha sonra tutuklanması Adalet Bakanının bilgisi dahilinde midir?
  5. İki gencin gözaltına alınması ve tutuklanması ile ilgili yürütülen bir soruşturma var mıdır? Varsa soruşturma ne aşamadadır?
  6. Irak Federal Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde daha önce gözaltına alınan veya tutuklanan Türkiye veya yabancı vatandaş var mıdır? Varsa bunlardan kaçı Türkiye vatandaşı kaçı yabancı uyrukludur?
  7. TSK tarafından bugüne kadar Irak Kürdistan Bölgesi’ni karadan ve havadan kaç askeri operasyon düzenlenmiştir? Bu operasyonlarda yaşamını yitiren ve yaralanan sivillerin sayısı kaçtır? Yaşamını yitiren ve yaralanan sivillerin yaş ve cinsiyetleri nedir?

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

POLİTİKA Haberleri