Hakkari'de Kadınlar Günü Şöleni

Hakkari’de Kongra Jınên Azad (KJA) öncülüğünde '8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü ' kitlesel bir şölen ile kutlandı.

ZEKİ DARA - KADİR KAYA / YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü’ Hakkari’de kadınların katıldığı görkemli bir şölen ile kutlandı. Sabah saatlerinde Hakkari Devlet Hastanesi karşısında bulunan eski şehir stadının önünde bir araya gelen kadınlar davul zurna ve erbanler eşliğinde kutlamanın yapılacağı DBP il binasının önüne geldi.

 

Kongreya Jinên Azad (KJA) öncülüğünde, düzenlenen kadınlar günü şölenine katılan genç yaşlı bütün kadınların rengarenk yöresel elbiseler giymesi dikkat çekerken, kadınlar yürüyüşte PKK Lideri Abdullah Öcalan ve yaşamını yitiren kadın devrimcilerin posterleri ile Mersin’de katledilen Özgecan Aslan’ın fotoğraflarını taşıdı.

"Ji Reber Apo re azadî ji Kurdistanê re statû" yazılı pankartların asıldığı miting alan, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve KJA ve YPJ bayrakları ile donatıldı.

8 Mart şölenine HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Hakkari Belediye Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu, HDP İle Eş Başkanı Zeynep Besi Dara, DBP İl Eş Başkanı Berivan Akboğa, Hakkari Kent Meclisi Eş sözcüsü Perihan Kahraman, Hakkari il ve belediye meclis üyesi kadınlar, kentte faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin kadın temsilcileri ve binlerce Hakkarili kadın katıldı.

Çarxa Şoreşê marşı eşliğinde yapılan saygı duruşu ile başlayan şölene katılan kadınlar Kürtçe marş ve müzikler eşliğinde doyasıya eğlendi. 

Şölenin açılış konuşmasını yapan Hakkari Belediye Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu, mitinge katılan bütün kadınlara hoş geldiniz diyerek bugünün kadınlar için çok önemli bir gün olduğunu söyledi.

Bugünün emekçi kadınlar için çok önemli bir gün olduğun altını çizen Hatipoğlu günün tarihçesi hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra Kobanê direnişinde kadının üstlendiği role değindi.

Kadının rengi ile örgütlüğü ve cesareti ile mücadelede önemli bir rol aldığını anlatan Hatipoğlu, şunları söyledi: “Kobanê’de savaşan kadın savaşçıların mücadelesi çok önemlidir. Bu kadınların anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Geçtiğimiz gün HDP ve hükümeti yaptığı ortak açıklama çok önemlidir. Kürt halk önderi her kriz anında sürece ve çözüme sahip çıkması kendisinin çözümde ne kadar samimi olduğunun göstergesidir. Barışa ve çözüme ciddiyetle yaklaşan Kürt hareketi gibi hükümetinde ciddi yaklaşması gerekiyor. Ancak hükümet mecliste geçirmek istediği güvenlik paketi nedeniyle süreci zora sokan bir yaklaşım içerisine girmektedir. Biz bu yaklaşımları 7 haziranda sandığa gömeceğiz”

Daha sonra söz alan HDP İl Eş Başkanı Zeynep Besi Dara ise kadınlar günü şöleni için  rengarenk giyinip alana gelen bütün kadınların kadınlar günün kutladı.

8 mart nedeniyle Kürt kadınlarının özgürlüğü için alanlarda olduğuna dikkat çeken Dara, kadınların hem kendi özgürlükleri hem de halkların özgürlüğü için mücadele verdiğini söyledi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yıllardır verdiği mücadelesinde kadına büyük rol verdiğini anlatan Dara, kadınların bu yüzden Öcalan’ı daha çok sevdiğini belirterek,” Kadın özgürdür, kadının özgürlüğü ise kendi elindedir. Biz kendi yaşamımızı kuracağız. Kobanê zaferi kadınların büyük katkısı ile sağlandı. 2 yıldır başlatılan barış sürecinde Sayın Abdullah Öcalan’ı yalnız bırakmayacağız biz kadınlar Öcalan’a sahip çıkacağız. Önümüzde bir seçim var 7 haziranda biz kadınlar rengimizle ses vereceğiz ”diye konuştu.  

 Şölende söz alan HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, ise kadınların çok büyük bedeller ve acılar çektikten sonra bugüne geldiğini kaydederek, kadının dağda, savaşta ve yaşamın her alanında. Büyük bir mücadele verdiğini söyledi.

Bu yılki 8 Mart kutlamalarını Kobanê ve Şengal’e adadıklarını anlatan Tuğluk, Kobanê’nin kadınların sayesinde özgürlüğüne kavuştuğunu ifade etti.

Kadının halen dışlandığını ve eve kapatılmak istendiğinin altını çizen Tuğluk, “Her gün kadınlar şiddete uğruyor ve öldürülüyor. AKP iktidarı kadın düşmanı bir iktidardır. Bu hükümet döneminde çok sayıda kadının öldürülmesi tesadüf değil. Kadına karşı politikalar üretiyor ve büyütüyor. Biz kadınların nasıl yaşayacağımıza siz karar veremezsiniz. Kadınlar bu kadar şiddet görürse biz özgür olamayız. Örgütlenmeliyiz. Erkeğin vahşetinden kurtulmak için kadınlar için öz savunma gücünü oluşturmak zorundayız” diye konuştu.

Öcalan’ın barış için elinden geleni yaptığını anlatan Tuğluk, “Öcalan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor. Artık ölümlere, yok sayılmaya, kadınlar olarak yok diyoruz. Sevgili kadınlar, başaracağız ve bu topraklara barış ve özgürlüğü getireceğiz. Bu sürecin bir barış ve özgürlük ile sonuçlanması için çaba sarf ettik. Halen Öcalan barışın devamı için mücadele ediyor. Heyetle yaptığı görüşmede bir daha barış süreci düşüncelerini Türk kamuoyuna sunmuştur. Öcalan ‘biz barışa hazırız, siz hazırımsınız’ diyor. ‘Daha fazla kan dökülmeden çözelim’ diyor.

Devlet barış mesajına halen cevap vermiş değil. Hükümetin bir çözüm niyeti varsa adım atması gerekiyor. Biz kadınlar olarak barış ve demokratik çözümün yanında olacağız. Barışta kazanan kadınlar ve Kürtler olacaktır. Eğer çözüme gelmezlerse bizde direnişimizi göstererek bu topraklarda barışı getireceğiz” şeklinde konuştu.

Şölen konuşmaların ardından Belediye bünyesindeki Feqiye Teyran kültür Merkezi sanatçıları ve erbane grubunun seslendirdiği Kürtçe müzikler eşliğinde çekilen halaylar ile devam etti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri