Hakkari’de altı aydır elektriksiz yaşayan aile için çözüm çağrısı

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Dağgöl Mahallesi’nde müşterek tapu sorunu nedeniyle altı aydır elektriksiz yaşayan Akbay ailesinin durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Hakkâri’nin Dağgöl Mahallesi’nde yaşayan Akbay ailesi, müşterek tapulu bir arazide kendi imkânlarıyla yaptıkları evde altı aydır elektriksiz yaşıyor. Ailenin yaşadığı sorun, VEDAŞ’ın müşterek tapulu arazilere elektrik aboneliği vermemesi nedeniyle devam ediyor.

Aile bireylerinin mağduriyetini Meclis gündemine taşıyan Dem Parti Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a iki ayrı yazılı soru önergesi yöneltti.

Bartın, soru önergelerinde Akbay ailesinin özellikle iki küçük çocuğunun derslerini telefon ışığında yapmak zorunda kaldığını, evin ısınma, temizlik ve aydınlanma gibi temel ihtiyaçlarının insan onuruna aykırı koşullarda sürdüğünü belirtti. Bu durumun yalnızca idari bir mesele değil, çocukların eğitim, sağlık ve yaşam hakkını doğrudan etkileyen bir mağduriyet olduğunu ifade etti.

Bartın, sosyal devlet ilkesi gereği, benzer durumdaki yurttaşların da temel hizmetlere erişimini güvence altına alacak kalıcı çözümlerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yöneltilen sorular şu şekilde:

  1. Hakkâri’nin Dağgöl Mahallesi’nde yaşayan ve müşterek tapu nedeniyle ruhsat alamadığı için elektriksiz kalan Akbay ailesinin durumu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

  2. Mevzuatta yer alan kısıtlamalara rağmen, çocukların eğitim, yaşam ve sağlık hakları gözetilerek, benzer durumlarda kalıcı ve insani nitelikte elektrik bağlantısının yapılabilmesini sağlayacak bir yasal düzenleme veya istisnai uygulama hayata geçirilmesi yönünde Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır veya olacak mıdır?

  3. Ülke genelinde benzer mağduriyetlerin yaşandığı bölgelerde, “sosyal elektrik desteği” veya “geçici abonelik” uygulaması yürütülmekte midir? Bu konuda bir çalışma veya pilot uygulama yapılması planlanmakta mıdır?

  4. Elektrik aboneliği verilmediği için çocukların eğitim süreçlerinin olumsuz etkilenmesi durumunda, Bakanlığınızca ilgili ailelere veya yerel idarelere yönelik herhangi bir destek programı öngörülmekte midir?

  5. Elektrik bağlanması halinde idari ve cezai yaptırımların doğacağı belirtilmektedir. Ancak bu durumda, sosyal devlet ilkesi gereği, mağduriyetin idari çözüm mekanizmalarıyla giderilmesi konusunda bir koordinasyon çalışması yürütülmekte midir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yöneltilen sorular ise şöyle:

  1. Müşterek tapulu arazilerde inşa edilen konutlara ruhsat verilememesi nedeniyle binlerce ailenin temel yaşam hizmetlerinden (elektrik, su, doğal gaz) mahrum kaldığı bilinmektedir. Bu sorunun çözümü için mevzuatta bir düzenleme yapılması yönünde Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır veya olacak mıdır?

  2. Akbay ailesi özelinde, tapu devrinin taraflarca kabul edildiği ancak idari işlemlerin sürdüğü bir durumda, sosyal barınma hakkı kapsamında kalıcı nitelikte yapı kullanım izni veya ruhsat verilmesi yönünde idari bir düzenleme yapılması mümkün müdür?

  3. Sosyal devlet ilkesi gereği, yurttaşların insani yaşam koşullarına erişimini engelleyen bürokratik ve mülkiyet kaynaklı engellerin azaltılması için Bakanlığınızca planlanan bir reform çalışması bulunmakta mıdır?

  4. Hakkâri ili gibi kış koşulları ağır bölgelerde, barınma ve ısınma sorunlarını gidermeye dönük yerel yönetimlerle koordineli sosyal konut ve altyapı desteği programları geliştirilmekte midir?

  5. Bu tür durumlarda, çocuklu ailelerin yaşadığı mağduriyetlerin önlenmesi için “geçici yapı tespit komisyonları” veya “sosyal konut hakem kurulları” oluşturulması planlanmakta mıdır?

Bartın, yaptığı açıklamada, “Sosyal devlet ilkesi gereği, hiçbir aile karanlıkta bırakılmamalı. İlgili kurumların insani ve kalıcı bir çözüm geliştirmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

POLİTİKA Haberleri