Hakkari ve ilçelerinde maske sorunu

Hakkari ve ilçelerinde vatandaşlar ücretsiz maske edinemiyor.

Ücretsiz maskeye ulaşamadıklarını dile getiren Hakkari ve ilçelerinde yaşayan vatandaşlar, “Gittiğimiz tüm eczanelerden eli boş dönüyoruz” diyor.

Koronavirüse (Kovid-19) salgın tehdidiyle birlikte gündeme gelen maskelerin ücretli satışının yasaklanması ardından yurttaşların, Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilen kod ile eczanelere gidip ücretsiz maske alabileceği açıklandı. Yapılan açıklama üzerinden bir aya yakın süre geçmesine rağmen Hakkari ve ilçelerinde vatandaşlar, başta market ve manavlarda olmak üzere kullanılması zorunlu kılınan maskeye ulaşamıyor.

Cep telefonlarına gelen kodlarla eczanelerin yolunu tutan çoğu vatandaş ya “maske yok” ya da “maske kalmadı” cevabıyla karşılaşıyor.  Günde yüzlerce kişinin uğradığı eczaneler ise dağıtım görevi verilen maske nedeniyle risk tehdidiyle çalışmak zorunda kalıyor.  

Eczacıların salgın riskine rağmen günde 200 ila 300 arası insanla muhatap olduğunu belirten Van-Bitlis-Hakkari Eczacı Odası Genel Sekreteri Ersin Kahraman, eczanelerin camlarına  “maske kalmadı” yazısı asmasına rağmen halen maske için gelenlerin olduğunu dile getirerek, söz konusu durumdan duyulan endişeyi paylaştı. 

Maske takmanın kimi yerlerde zorunlu olduğu hatırlatan Kahraman, “Maske satışı yasak; ama markete, manava maskesiz girmekte yasak. İnsanlar maskeyi nerde bulacak diye bir soru var.  Maskelerin ücretsiz dağıtılmasını destekliyoruz. Bu güzel bir uygulama. Önce 30 il ve Zonguldak’ta bedava maske dağıtımına başlandı. Yeteri kadar geldi mi stoklarımıza? Hayır gelmedi. Gelenleri de bizler hemen dağıtıyoruz. Bize günlük bin maske geliyor. Bu maskeleri biz bir saate tüketiyoruz. Diğer kalan saatte de gelenlere de yok diyoruz. Yurttaşlara, maskeler bittiği için hem ‘yok’ diyoruz hem de parayla satmıyoruz. Camlara ‘maske yok’ diye yazıyoruz. Gelenlere de ‘sonraki gün gelin’ diyoruz. Haklı olarak yurttaşlar ‘o güne kadar ya bir şey olursa bize’ diyor. Bu tepkiler hep geliyor. Bizlere inanmıyorlar. Evet, ücretsiz maske şart. Bunun yanında bir tavan fiyat belirlenmeli. Artık bir maskenin fiyatı ne kadar ise 1 TL ya da 50 Kuruş bu fiyattan eczacılar parayla satabilsin. Biz 5 adet maskeyi 10 gün için veriyoruz. Kimi yurttaşlar çalıştığı yerde bu maskeleri 5 günde tüketiyor. Geri kalan 5 gününde ise parasıyla alsın. 5 gün maskelerin gelmesini beklemesin. Biz 10 gün sonra tekrar bu maskeleri hak sahiplerine veriyoruz zaten” diye belirtti. 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GÜNDEM Haberleri