Genç mülteciler ne yaşıyor?

Genç mültecilerin sorunları raporlaştırıldı: Eğitim, barınma hakkı, sağlık baş sorunlardan.

Genç Mültecileri Destekleme Projesi’nin 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle yayınladığı raporda mülteci gençlerin sorunları ve yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekildi.

Proje Koordinatörü Muhammed Bahri Telli üç yıldan fazladır devam eden Genç Mültecileri Destekleme Projesi’nin mülteci gençlerle Türkiyeli gençlerin bağını güçlendiren ve birlikte yaşam çerçevesinde projeler üreten çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Telli, mülteci gençlerin  gelecek kaygısı, can güvenliği tehdidi ve bu süreçlerin getirdiği sağlık problemleriyle de uğraştıklarını ifade etti.

Mülteci gençlerin eğitime erişiminin sınırlı olduğunun anlatıldığı raporda, Türkiye’de yaşayan 14-30 yaş aralığındaki bir milyonun üzerindeki Suriyelinin anadilinde eğitim imkanı bulamadığının, bu yüzden de eğitimine devam edemediğinin altı çizildi.

Raporda gençlerin mesleklerini icra edebilecekleri yasal çerçeveyle uyumlu adil bir hayat süremedikleri ve ucuz iş gücü piyasasında görünmez ve güvencesiz bir şekilde çalışmak zorunda bırakıldıkları ortaya konulurken kamplarda veya 3-5 ailenin bir arada yaşadığı evlerde barınmak zorunda kalan mültecilerin kimseyle iletişim kuramadığı ve sosyal açıdan yalnızlaştıkları ifade edildi.

Yedi yıldır geçici koruma statüsünde bulunan gençlerin seyahat özgürlüğünün olmadığına da dikkat çeken raporda, genç mültecilerin hastalık gibi acil durumlarda bile ilgili kurumlardan izin almak zorunda kaldığı vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri