Dem parti heyeti iki bakanla görüştü: Gündemde barış ve yasal düzenleme var

DEM Parti İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Ankara’da İçişleri ve Adalet bakanlarıyla görüştü. Görüşmelerde “Terörsüz Türkiye” süreci, yargıya güven, kayyum uygulamaları ve planlanan yasal düzenleme ele alındı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Ankara’da iki ayrı bakanlıkta temaslarda bulundu. Heyet, önce İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, ardından Adalet Bakanı Akın Gürlek ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından bakanlık önünde açıklama yapan heyet üyeleri, sürecin temel hedefinin kalıcı barış olduğunu belirtti. Açıklamalarda, toplumun tamamını kapsayan bir adalet anlayışına ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Gürlek: “Terörsüz Türkiye sürecini ele aldık”

Adalet Bakanı Akın Gürlek, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“TBMM Başkanvekili, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar'la Bakanlığımızda bir araya geldik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, devletimizin ilgili kurumları tarafından eşgüdüm içerisinde yürütülen ‘Terörsüz Türkiye’ sürecine ilişkin çalışmaları ele aldık, atılacak adımlar üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Yüce Meclisimizin alacağı kararlar doğrultusunda bu önemli süreç için gerekli çalışmalar büyük bir hassasiyetle yürütülecektir.”

Buldan: Yargıya güven beklentisi

Pervin Buldan, Adalet Bakanı ile yapılan görüşmede özellikle yargıya güven konusunu gündeme getirdiklerini belirtti.

Buldan, “Özellikle yargıya güven meselesinde önemli bir görev üstlenen Sayın Akın Gürlek’e, bakanlık sürecinde kendisinden beklenti içinde olduğumuzu ilettik. Bunun bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Toplumun bu konuda büyük bir beklentisi var” dedi.

Buldan ayrıca İçişleri Bakanı ile yapılan görüşmede kayyum uygulamaları ve cezaevlerinde yaşanan sorunları da aktardıklarını ifade etti.

Sancar: Hedef kalıcı barış

Mithat Sancar ise görüşmelerde hukuk, adalet ve demokrasi alanındaki beklentileri dile getirdiklerini söyledi.

Sancar, “Sürecin temeli ve hedefi barıştır. Kalıcı barış için toplumun tümünü kapsayan bir adalete ihtiyaç vardır. Adalet Bakanlığı hem hazırlık aşamasında hem de yasalar çıktıktan sonra uygulanması sürecinde önemli bir fonksiyon üstlenmektedir” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik, hukuk ve barış ilişkisi açısından kritik bir konumda olduğunu belirten Sancar, kayyum uygulamalarına ilişkin soruya ise “Kayyum uygulaması hiç olmamalıydı. Uygulamanın uzaması bu aykırılıkları artırıyor. Umuyoruz ki en kısa sürede bu yanlış düzeltilir ve hukuksuzluk giderilir” yanıtını verdi.

Yasal düzenleme bayramdan sonra

Pervin Buldan, sürece ilişkin bir yasal düzenlemenin gündemde olduğunu belirterek, düzenlemenin bayramdan sonra TBMM Adalet Komisyonu’na gelmesinin beklendiğini söyledi. Düzenlemenin komisyondaki görüşmelerin ardından Genel Kurul gündemine alınmasının planlandığını aktardı.

Heyet üyeleri, görüşmelerde hem sürece ilişkin bilgi aldıklarını hem de önerilerini ilgili bakanlıklara ilettiklerini açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

POLİTİKA Haberleri