Cihangir Diri toprağa verildi

Geçtiğimiz günlerde hayata gözlerini yuman Diri aşiretinin büyüğü Cihangir Diri, Yüksekova ilçesine bağlı Beşbulak (Dara) Köyünde toprağa verildi.

ZEKİ DARA – ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

Geçtiğimiz gün Ankara Üniversitesi Hastanesi'nde kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybeden Diri Aşiretinin büyüğü Cihangir Diri, bugün yaklaşık bin araçlık konvoy eşliğinde getirildiği Yüksekova’ya bağlı Beşbulak (Dara) köyünde toprağa verildi.

Bugün Ankara – Van uçağı ile Van’a oradan da yüzlerce araçlık konvoy eşliğinde Hakkari-Yüksekova ilçesine bağlı Beşbulak Köyüne getirilen Diri’nin cenazesi burada düzenlenen törenle toprağa verildi.

Diri’nin cenaze törenine, BDP Yüksekova İlçe Örgütü yöneticileri, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, Hakkari eski Milletvekilleri Esat Canan ve Hakkı Töre, aşiret büyüklerinden Osman Zeydan, İskender Ertuş, İran’dan Hikmet Mamedi, Hasan Mamedi,  Hakkari, İsmet Buldan, Şükrü Çallı, İran, Yüksekova ve Şemdinli’den çok sayıda vatandaş ile ailesi katıldı.

Beşbulak Köyündeki defin işleminden sonra köy camisi önünde toplanan vatandaşlar Cihangir Diri’nin oğlu Cengiz Diri’ye taziyelerini ilettiler.

Öte yandan Diri Aşiretinin lideri Cihangir Diri’nin Beşbulak (Dara) Köyü camisindeki taziyenin Oğlu Cengiz Diri , Ahmet Diri ve Halit Dara tarafından kabul edileceği belirtildi.

CİHANGİR DİRİ KİMDİR?

Aslen İran nüfusuna kayıtlı 94 yaşındaki Cihangir Diri İran ve Türkiye’de de kolları bulunan Diri aşiretinin büyüğüydü. 1979 İran Humeyni Devrimi öncesi İran’da en etkili Kürt liderlerindendi. Esendere sınırına yakın İran köyü olan Sêro köyü nüfusuna kayıtlı olan Diri, 1979-1980 İran devrimi sırasında Humeyni Rejiminin askerleri tarafından ikamet ettiği Sêro köyünün basılması, kardeşlerinden İsmet Diri’nin burada öldürülmesinin ardından İran’ı terk etmek zorunda kalıp Türkiye’ye yerleşti. Cihangir Diri, bu zoraki göçünden sonra kısa bir süreliğine de ABD’ye yerleşti, 1991 yılında da Kuzey Irak Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani’nin yanına yerleşti. Diri, son olarak da Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Ovaiçi (Basan) köyünde ikamet etmekte idi.

Haberleri