TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, 1994 yılında öldürülen Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay cinayetlerinin yeniden araştırılması için hukuki süreç başlattıklarını açıkladı. Buldan, avukatı Bişar Alınak aracılığıyla Adalet Bakanlığı bünyesindeki Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Bürosu’na başvuru yapıldığını duyurdu.
Başvuruda, üç kişinin öldürülmesinin arka planındaki siyasi ve örgütsel bağlantıların ortaya çıkarılması, sorumluların tespit edilmesi ve yargı önüne çıkarılması talep edildi. Buldan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, dosyanın yalnızca geçmişte yaşanmış bir cinayet olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, olayın Türkiye’nin yakın tarihindeki aydınlatılmamış siyasi cinayetler ve cezasızlık pratiği kapsamında ele alınması gerektiğini ifade etti.
Buldan, “Hukuk devleti ilkesinin gereği olarak bu tür olayların etkin soruşturulması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması zorunludur” dedi. Buldan ayrıca soruşturmanın etkin yürütülmesi ve sorumluların yargı önüne çıkarılması amacıyla başlatılan hukuki sürecin takip edileceğini bildirdi.
Üç kişi 1994’te kaçırıldı
Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay, 2 Haziran 1994’te İstanbul Yeşilyurt’taki Çınar Oteli’nden polis kimliği, polis yeleği ve telsiz taşıyan sekiz kişi tarafından kaçırıldı.
Üç kişinin cansız bedenleri, 4 Haziran 1994’te Bolu’nun Yığılca ilçesinde Melen Çayı kenarında bulundu. Bedenlerinde işkence izlerine rastlandığı belirtildi.
Aradan geçen yıllara rağmen cinayetlerin failleri yargı önüne çıkarılmadı.