Barzani: Petrol sevkiyatında, Bağdat bize diz çöktüremez

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, petrol satışında Bağdat hükümetinin kendilerine diz çöktüremeyeceğini söyledi.

YÜKSEKOVA HABER

HEWLER - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Bağdat hükümetiyle sorun yaşamak yerine birlikte çalışmak istediklerini belirterek, ’Diyalog yolu ve müzakere için kapılarımız açıktır. Petrol satış sürecimiz, Irak’ın Irak Milli Petrol Şirketi’nin (SOMO) takip ettiği süreçtir. Eksik veya fazla hiçbir şey yoktur. Aynı süreç ve aynı maliyetle petrolü gönderdik ve sattık. şefaflığa çok önem verdik. Çünkü şefaflık  iki ucu keskin kılıç gibidir. Kürdistan bölgesinin itham edilmemesi için her şeyin anayasaya uygun olmasına özen gösterdik. Zira bu sürecin dostu varsa, düşmanı da vardır’ dedi.

"BAĞDAT BİZE DİZ ÇÖKTÜREMEZ"

Basnews'te yer alan habere göre Barzani şöyle devam etti: "Petrol sevkiyatında Bağdat, bize diz çöktüremez. Irak Milli Petrol Şirketi’nin (SOMO) yöntemiyle açık ve şeffaf bir şekilde petrol satabiliriz ancak Bağdat hükümetinin petrol satışını, kontrolüne almak istemesini kabul etmeyeceğiz."

Tüm iyi niyetlerine rağmen Badat’ın yanlışta ısrar ettiğini öne süren Barzani, "Bağdat hükümeti, çok tehlikeli bir çan çaldı. Bu sadece bir kişinin emriyle Kürdistan bütçesinin kesilebilmesiydi. Başbakan Nuri Maliki, bütçedeki payımızı keserek anayasayı ihlal etti" diye konuştu. 

Irak genel bütçesindeki yüzde 17’lik paylarını istediklerini dile getiren Barzani, Kürt bölgesindeki projelerin hayata geçirilmesi için en az 30 milyar dolara ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Barzani, hali hazırda Kürdistan bölgesinin, Bağdat hükümetinden, 6 trilyon dinar alacağı olduğunu bildirdi.  

İKİNCİ SINIF MUAMELESİ YAPTILAR

Bağdat hükümeti temsilcilerinin, ’petrol satmak domates salatalık satmaya benzemez’ şeklindeki sözlerini aktaran Barzani,  şunları söyledi: "Bu Iraklı bakanın bize söylediği sözdü. Yani bize şunu demek istiyorlardı: ’Siz kendi başınıza petrol satamazsınız. Petrolün nasıl satılacağını bilemezsiniz.’ O güne kadar bizi ikinci sınıf vatandaş olarak gördüklerinden habersizdik. ’Yani siz bilemezsiniz. Herşeyi bizim emrimiz ve direktifimizle yapacaksınız’ diyorlardı. Kürdistan hükümetinin ve halkının iradesinin bu süreci çoktan geçtiğini hala anlamıyorlar. Kürdistan hükümetinin siyaseti, tekrar geriye dönüş şeklinde olmayacaktır."

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

DÜNYA Haberleri