Bartın, Yüksekova’da 100 sözleşmeli personelin işten çıkarılmasını Meclis’e taşıdı

DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Yüksekova’da Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yaklaşık 100 sözleşmeli personelin tasarruf tedbirleri gerekçesiyle işten çıkarılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Öznur Bartın, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı taşra birimlerinde çalışan 100 sözleşmeli personelin Yüksekova’da işten çıkarılmasına Meclis’te tepki gösterdi. Milletvekili Bartın, işten çıkarılan personelin çoğunun hanelerinde tek gelir sağlayan bireyler olduğunu ve bu uygulamanın, özellikle kadınlar, genç çalışanlar, tek ebeveynli aileler, kırsalda yaşayan yurttaşlar ve sağlık sorunları olan kişiler üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını ifade etti. Bartın, işten çıkarmalarla birlikte pek çok kişinin doğrudan yoksulluğa itildiğini vurguladı.

İş akitleri feshedilen personel arasında kanser, kalp hastalığı ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları bulunan yurttaşların da olduğu belirten Bartın, bu kişilerin SGK kapsamından çıkarılmasının sadece maddi bir kayıp olmadığını, aynı zamanda yaşam hakkına yönelik dolaylı bir müdahale niteliği taşıdığını aktardı.

Alınan kararların hangi mali gerekçeler, performans ölçütleri veya verimlilik analizlerine dayandığının belirsiz olduğunu ifade eden Bartın, “Bu durum hem hukuki hem etik açıdan ciddi sorunlar doğurmakta” dedi. Şeffaflık, hesap verebilirlik ve nesnel kriterler olmadan yürütülen bu uygulamanın, sadece idari bir karar olmadığını; anayasal güvence altındaki çalışma hakkı, sağlık hakkı, sosyal güvenlik hakkı ve bölgesel eşitlik ilkesi açısından ağır sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Milletvekili Öznur Bartın, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1. Yüksekova’da EYS kapsamında çalışan personelin iş akitlerinin feshedilme gerekçesi nedir? Hangi analiz ve değerlendirmelere dayanılarak bu karar alınmıştır?

2. Tasarruf tedbirleri uygulanırken bölgenin sosyo-ekonomik durumu göz önünde bulundurulmuş mudur? Bu konuda herhangi bir etki analizi yapılmış mıdır?

3. İşten çıkarılan personelin kaçının hane içinde tek gelir sağlayıcı olduğu tespit edilmiştir? Bu kişilere yönelik sosyal destek veya alternatif istihdam modeli neden geliştirilmemiştir?

4. Sağlık durumu özel olan çalışanlar için sosyal güvenlik haklarının korunması adına herhangi bir uygulama yapılmış mıdır?

5. İşten çıkarılan personelin Bakanlık bünyesindeki diğer birimlerde yeniden istihdamına yönelik bir planlama var mıdır?

6. Kamusal hizmetlerde meydana gelen aksamalar nasıl giderilmiştir? Bu hizmetlerin sürdürülebilirliği nasıl sağlanmaktadır?

7. İşten çıkarılanlara yönelik İŞKUR, SGK, geçici sosyal yardım, psikolojik destek gibi hizmetler planlanmış mıdır?

8. Bu karar sonrası Bakanlık tarafından hazırlanmış herhangi bir iç denetim, performans analizi ya da etki değerlendirme raporu var mıdır?

9. Kamusal istihdam politikaları, bölgesel eşitsizlikleri gidermek amacıyla yeniden yapılandırılacak mıdır? Özellikle Hakkâri/Yüksekova gibi bölgelerde işten çıkarılan personelin yeniden görevlendirilmesine yönelik bir istihdam politikası planlanmakta mıdır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri