Alman bakana İncirlik izni yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Alman heyetin İncirlik Üssü'ne şu aşamada ziyaretine izin verilemeyeceğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik krizini çözmek amacıyla bugün Ankara’ya geldi. Toplantı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Brüksel’de yaptığımız önerimiz, Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya’ya ziyaret mümkün” dedi.
Alman Bakan ise Alman birliklerinin İncirlik’ten taşınabileceğini belirterek, “İncirlik ziyaretinin mümkün olmadığını söylediler. Bunu iç siyasete bağlıyorum. Ancak Alman ordusu bir parlamento ordusudur. Buradaki birliklerin başka yere kaydırılması ilişkilerin kötüye gitmesi anlamına gelmez. Buradan çıksak bile Konya’da devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

‘GAZETECİLERİ AJAN OLARAK KULLANIYORLAR’

Dışişleri BakanıÇavuşoğlu, Almanya vatandaşı Deniz Yücel’in tutukluğu için ise şunları söyledi: “Yücel’le ilgili suçlamalar terörle ilgili, gazetecilikle ilgili değil. Bağımsız yargı Yücel’le ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Biz konsolosluk erişimi dahil elimizden gelen desteği veriyoruz. Bu başka ülkelerin vatandaşları için de geçerli. Gizli servisler Türkiye’de gazetecileri ajan olarak kullanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde başka bir ülkenin gazetecisi Türkiye’deki askeri üslerin fotoğrafını çekip Irak’a geçti. Bunla ilgili bir soruşturma başlatılınca, ‘vay efendim gazeteci’. Bu konuda hukuk işliyor.”
Çavuşoğlu ayrıca Alman bakandan, ‘PKK faaliyetleri’nin engellenmesini ve darbe girişimi sonrası kaçanlara iltica hakkı tanınmamasını istedi.

‘NET DELİLLER OLMALI’

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ise Türkiye’den ilticalar konusunda ortak bir çözüm bulamadıklarını belirterek, “Darbe girişimi şüphelileri için çok net delillere ihtiyacımız var. Mevkidaşıma iltica başvuruları için şunu söyledim. İltica başvuruları için bağımsız bir kurum var ve buna mahkemeler karar veriyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri