'ABD'nin Kürt politikası Trump'ın açıklamalarına bakılarak okunamaz'

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, ABD'nin Suriye’den çekilme planını ve planın Kürt güçlerine etkisini değerlendirdi.

Sibel Hürtaş'ın sunduğu "Ankara Gündemi" programına katılan Bilgen, ABD'nin çekilme planının olası bölgesel etkileri hakkında şunları söyledi:

"Temkinli olmak lazım, ABD güç kaydırabilir, taktik hamle olabilir, ama tamamen çekildi diyemiyorum. Çünkü İran da Suriye'de en fazla güç bulunduran ülke durumunda. Eğer ABD çekilirde o zaman İran'a da çekilmeyi dayatırlar. Şu an Suriye'de en fazla gücü olan ülke İran. Çekilme topyekün olamayabilir. Belki Suriye’deki durumu yeniden masaya yatırmanın bir hamlesi olabilir. Türkiye'den belli bazı tavizleri koparmak için de olabilir ya da bazı şeyleri kabul ettirmek için olabilir. (Türkiye'nin olası Fırat'ın doğusu operasyonu) konusunda bölgede kısmi cepheler oluşturmak dışında Türkiye'nin yapabileceği bir şey yok. Tabii Kürtlerin buna nasıl bir cevap vereceği de ayrı bir tartışma konusu. Kürtler bunu kabullenecek gibi görünmüyor. ABD'nin Kürt politikasının Trump'ın açıklamalarına bakılarak okunabileceğini sanmıyorum. Türkiye'nin kırmızı çizgileri sürdürülemez. Suriye'de yaşayan bir halka anayasa yapılırken sürecin dışında kalmasını dayatamazsınız."

Türkiye, Ocak 2018'de Kürt güçlerinin kontrolündeki Afrin'e operasyon düzenlemişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta Fırat'ın doğusuna da gireceklerini söylemişti. 

ABD, Türkiye'den gelen operasyon açıklamalarının ardından Suriye-Türkiye sınırındaki Suriye Demoktarik Güçleri (QSD)'nin kontrolündeki Fırat'ın doğusuna asker takviyesi yapıyor ve gözlem noktaları kuruyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri