30 soruda Adem Özcaner

HDP Van 4. sıra milletvekili adayı Adem Özcaner'den 30 cevap.

GENEL SORULAR

1-Üç kelimede kendinizi anlatır mısınız?

Dindar Kürt Siyasetçisi

2-Üç kelimede hayatı yorumlar mısınız?

Hak, Adalet, Hürriyet

3-Bir süper kahraman olsaydınız ilk kimin yakasına yapışırdınız?

Hem ilk hem de son yakasına yapışacağım kişi zalim olurdu!

4-Ne zaman başınızı huzurla yastığa koyuyorsunuz?

Hak, Adalet ve Hürriyet için bir şeyler yaptığıma inandığım zaman

5-Ne zaman uyuyamıyorsunuz?

Mesuliyet üzerime verildiğinde

6-Sizin kıyametiniz ne zaman kopar?

Mesuliyetimi yerine getiremediğim zaman

7- İsminizi seçme şansınız olsa hangi İsmi alırdınız?

Adem

8- Ne için yaşıyorsunuz?

Allah’ın rızasına uygun ölmek için

9-Ne için ölürsünüz?

 Allah’ın rızasına uygun yaşamak için

10-Siz hangi doğa olayısınız?

 Kürdistan tepkisinin

11-Ölmeden önce mutlaka görmek istediğiniz bir yer var mı? Neresi?

Hak, Adalet ve Hürriyetin tahakkuk ettiği yer; barış diyarı Kürdistan!

12-Ne olduktan sonra hayata gözlerinizi huzurlu kapatırsınız?

 Allah’ın rızasına uygun yaşadığıma şahitler bulduğum zaman

13-Şu anki ruh haliniz?

Azimli ve heyecanlı

14-Size keyif veren kötü huyunuz hangisi?

Kötü huy alışık olmayana keyif vermez

15-Sizi sıkıntıya sokan iyi huyunuz var mı? Hangisi?

İyi huy alışık olanı sıkıntıya sokmaz

16- Çok şey anlatan en çok sevdiğiniz  bir mısra veya dörtlük?

Ben derdime derman ararken

Meğer derdim bana derman imiş

17-En sevdiğiniz özdeyiş, deyim ya da atasözü?

Mütevazi yaşa, büyük düşün

18-Sizin için en kutsal değer nedir?

Allah’tır

19- Nerede yaşamak isterdiniz?

Özgür Kürdistan’da

20- En çok sevdiğiniz kelime nedir?

İnsan onuruna yaraşır tüm kelimeleri severim

21-En çok nefret ettiğiniz kelime nedir?

 Pes etmek.

22- Mutluluğun resmini bir sözcükle çizebilirsiniz?

Azadî

23- Bu aralar hangi şarkıyı dinlemeyi önerirsiniz?

Barajları aşan her şarkıyı

24- HDP’yi üç kelimede anlatın dersek

Halkların Demokratik Partisi

25- Kobanê denince aklınıza ne geliyor?

Destan

KİŞİYE ÖZEL SORULAR

26- Van HDP milletvekili adayı olarak Van’daki çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

‘’Rahman olan Allah’ın adıyla, Özgür Kürdistan’ın andıyla’’ şeklindeki düstur ile Kurdistan Seçim İttifakı’nın muhteviyatını HDP’nin yeni yaşam siyasetiyle sentezleyerek Wan halkına bir bir anlatmaya çalışıyoruz. Seçime kadar görüşmediğimiz kurum, kuruluş ve şahıslar kalmaması gerekir, davetimizi herkese ulaştırmalıyız. Bunun için yoğun, derinlikli ve kolektif çalışmalar içerisindeyiz. Allah, milletimize hizmet etmek için bizi muvaffak ve müyyeser etsin.

27- Diyanet tartışması üzerinden AKP’nin HDP’ye yüklendiğini görüyoruz. Bu konuda siz neler söylemek istersiniz?

Vaktiyle AKP’li kadroların ve AKP hinterlandını teşkil eden camianın bizzat kendisi Diyanet İşleri’ne “Hıyanet İşleri” demekteydi. Biz de buna şahidiz. Bugün HDP’nin dile getirdiği argümanların aynısını AKP diyanet için dile getirmekteydi. Ne değişti? Değişen diyanet değil yalnızca AKP’nin iktidar olmasıdır. AKP iktidar olduktan sonra diyanet gibi birçok devlet kurumuna yönelttiği ağır eleştirileri bir anda unutuverdi. Siyasetçinin dikkat etmesi gereken temel iki kural vardır. Birinci kural, amacını ifade eden cümleler söylemektir. İkinci kural ise, amacını ifade eden cümleleri izaha muhtaç kılmamak, yani tutarlı olmaktır. AKP’nin kibir boyutuna varan aşırı öz güven içerisinde bu iki temel kurala hiç riayet etmediği anlaşılmaktadır. Kısaca HDP’nin diyanetle ilgili söylediği sözler burada yalnızca çarpıtılmaktadır.

28- Azadi Hareketi Genel Sekreteri olarak HDP milletvekili adayı olmanızı Kürtlerin ittifakı için atılmış bir adım olarak değerlendirebilir miyiz?

Böyle bir adım olduğuna inandığımız için Azadî olarak ittifak kararı aldık. Kaldı ki Kuzey Kürdistan’da gerçekleştirilmiş ilk ittifaktır ve “Kürdistan Seçim İttifakı” ismiyle tarihteki yerini daha şimdiden almıştır.

29- Kendilerini “Kürdistani” olarak gösterip Kürt özgürlük hareketinin başat temsilcisi olan HDP’ye acımasızca saldıranlara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

“Acımasızca saldırı” belirlemesi, gerçekte öyle bile olsa, ağır bir ifadedir. Zira siyasetin doğası içerisinde acımasızca saldırı ifadesini kullanmasak bile “acımasızca eleştiri” bulunmaktadır. Kaldı ki demokratik siyasetin olmazsa olmazı siyasi eleştirilerdir. Bununla birlikte eleştirinin dozu ve ahlaki kriterleri bulunmaktadır elbet. Yani amacı üzüm yemek olmayıp, bağcıyı dövmek olan eleştiriler Kürdistanîlik kamuflajıyla yalnızca art niyetleri açık etmektedir. Ben biraz da Kürdistanîlik adıyla ortaya çıkıp çatışmayı, provokasyonu hedefleyenlere tabiri caizse tereciye tere satmak gibi bir paradoksu gözler önüne serdiklerini de düşünüp, amaçlarını başka bir takım isimlerle gerçekleştirmeleri gerektiğini görmelerini tavsiye etmek istiyorum. Kürdistanîlik adından başka Kürdistanîliklerini kanıtlayamamışların eğer buna gerçekten inanıyorlarsa Kürdistanîliğe de kabak tadı verdiklerinin farkında olmaları gerektiğini umuyorum. HDP paradigma değiştirdiğini, Türkiyeleşme çizgisini izlediğini açıkça söylemektedir; onu Kürdistanîlik adına eleştirmenin bu bakımdan da bir anlamı yoktur. Biz de Kürdistanîyiz; eğer politikamız Kürdistanî bulunmuyorsa doğru Kürdistanî politikayla kendileri ortaya çıkıp siyaset yapmalılar ki biz de doğrusu neymiş öğrenmiş oluruz.

30-Seçim takvimi işliyor ve 7 Haziran yaklaşıyor. Seçim arifesinde seçmenlere ve sandık görevlilerine nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Seçmenin barış adına, çözüm sürecini desteklemek adına bilmesini arzu ettiğim şey bunun HDP’nin barajı geçmesiyle çok yakından ilgisi olduğudur. Dolayısıyla HDP’nin mutlak surette halkımız tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Bu destek aslında kendini HDP’ye yakın hissetmeyenler için de geçerlidir. Kendini HDP’ye yakın hissetmeyen çok az da olsa halkımız arasında bulunan kesimler mutlaka barış ve çözüm süreci için HDP’ye oy vermelidir. Bu kesimlerin de HDP’ye en azından barış ve çözüm süreci için destek vereceğini ummaktayım. Sandık görevlilerine gelince; huzur ve güvenli bir ortamda 7 Haziran’ın tamamlanmasını diliyorum. Ayrıca çok önemli bir seçim arifesinde olduğumuzu hatırlatırken bu öneme uygun bir dikkat ve rikkat içerisinde sandık başlarındaki değerli görevlerini tamamlamaları gerektiğini hatırlatıyorum. Onlara ve halkımıza güvenimiz tamdır. Allah’tan dileğim huzur ve barış ortamıyla bu seçimden çıkmamızı bizlere nasip etsin. Allah hepimizin yardımcısı olsun. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

RÖPORTAJ Haberleri