1071'cilerin sayısı 1068'e düştü!

Barış akademisyenleri hakkındaki yargılamalar için hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi kararına karşı dün 1071 imzalı bildiri yayınlandı.

Barış bildirisine imza attıkları için KHK’lerle ihraç edilen ve haklarında dava açılan akademisyenler hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına karşı az sayıda üniversite karşı kampanya başlattı. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), barış bildirisi akademisyenlerine yönelik hak ihlali kararına karşı çıkan 1071 akademisyen imzasıyla dün bir bildiri yayınlandı.

Her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı eğitim kurumları olması gereken bazı rektörlüklerin, fikirlerinden dolayı akademisyenlerin işsiz bırakılması ve cezaevine konulmasını savunması tepki çekerken, imzaların da listeye nasıl konulduğu tartışma konusu oldu. Söz konusu bildiride imzası olan  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Dr. Mehmet Şerif Eskin, ne böyle bir bildirinin hazırlandığından ne de imzasının kullanıldığından haberi olduğunu söyledi. İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Prof. Ercan Eyüboğlu da ‘Benim böyle bir metni imzalamış olabileceğimi dostlarıma kocaman bir yuh ve teessüf! Şimdi rektörlüğe düzeltme talebimle bir dilekçe yazıyorum” dedi.

Dr. Eskin, konuya ilişkin sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı: “Bugün yayınlanan bir bildiride imza verenler arasında benim adım da var. Fakat ne böyle bir bildirinin hazırlandığından haberim var ne kimse bana imza atıp atmayacağımı sordu ne de kimseye imza verdim. Onayım olmadan ismim/imzam kullanılmış. Ayıptır.

Sayısız yerde yayınlanmış imza listesi. Hangi bir yerde düzelttireyim şimdi? Nasıl oluyor da bana sormadan imzam kullanılıyor yahu?

Bu bildiriyi hazırlayıp rızam ve haberim dışında ismimi kullananlar her kimse ya bu hatayı düzeltsinler ya da hukuki haklarımı kullanacağımı beyan ediyorum.”

EYÜBOĞLU: O BEN OLABİLİR MİYİM?

“Hayır, o ben olabilir miyim?” diye soran Prof. Ercan Eyüboğlu ise “Bir ketempereye getirilmiş ki düşman başına. Üniversitemiz ‘AYM terörü meşrulaştıramaz’ diye bir bildiri gönderdi. İmzalamak isteyen tıklayan butonuyla. Ve bu sabah, ne göreyim, 1071 imzacı arasında ben de görünüyorum. İsyan, infial, öfke… Benim böyle bir metni imzalamış olabileceğimi düşünen dostlarıma kocaman bir yuh ve teessüf! Şimdi rektörlüğe düzeltme talebimle bir dilekçe yazıyorum, gelişmeleri bildirmek üzere. Acaba, olabilir mi… Sakın, siz de duyurun paylaşın lütfen. Ve sen sevgili Hakan Yücel, Füsun hocaya sevgilerimle geçmiş olsun dileklerimi iletiver…”

İMZA SAYISI 1068’E DÜŞTÜ!

1071’deki Malazgirt Meydan Muharebesi’ne (Selçukluların Anadolu’ya girmesi) gönderme yapmak amacıyla 1071 akademisyen imzasıyla yayınlanan bildirideki imza sayısı, bu açıklamaların ardından 1069’a düşmüş oldu! Ayrıca Dr. Fatih Bayram’ın imzasının iki kez kullanıldığının ortaya çıkmasıyla sayı 1068 oldu.

Bildiride, gazetecileri fişleyen raporuyla tepki çeken SETA’dan da 15 isim yer aldı.

“Anayasa Mahkemesi terörü meşrulaştıramaz” başlıklı dünkü  bildiride, AYM kararı skandal olarak nitelendirilerek, “Türk milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının adalete ve kamu vicdanına aykırı olmaması gerektiğine inanıyor, bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz” denilmişti.

Söz konusu metin şöyle:

Terörle mücadele ettiği için devleti suçlayan açıklamalar yapmak dünyanın hiçbir ülkesinde ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmez. Bu kararın, terör örgütlerine karşı etkin operasyonların gerçekleştirildiği bir dönemde alınması ise ayrıca dikkat çekicidir. Bildiride imzası bulunan biz 1071 akademisyen, terörle mücadeleyi sekteye uğratmayı ve ülkemizi karalamayı amaçlayan her türlü kurum, organizasyon ve inisiyatifin karşısında olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz.

Sözde “barış bildirisi” adı altında terör örgütü propagandası yapan bazı akademisyenlerin ceza almalarını “hak ihlali” gören Anayasa Mahkemesi skandal bir karara imza atmıştır.

Terörle mücadele ettiği için devleti suçlayan açıklamalar yapmak dünyanın hiçbir ülkesinde ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmez.

Türk milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesinin kararlarının adalete ve kamu vicdanına aykırı olmaması gerektiğine inanıyor, bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri