Zekai Aksakallı ikna edildi iddiası

Zekai Aksakallı ikna edildi iddiası

Özel Kuvvetler Komutanı iken Gelibolu'da bulunan 2. Kolordu Komutanlığı'na atanınca istifasını sunan Zekai Aksakallı'yı kararından vazgeçirmek için Genelkurmay devreye girdi. Yoğun ikna çabaları sonucu Aksakallı'nın istifadan vazgeçtiği öne sürülüyor.

Gazeteduvar’ın, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın kızak bir görev olarak nitelendirilen 2. Kolordu Komutanlığı’na atanmasının ardından istifasını verdiği haberi Ankara’da gündem oldu. Genelkurmay’ın devreye girdiği ve ikna çabaları sonucu Aksakallı’nın istifa kararından vazgeçirildiği belirtiliyor.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Aksakallı’nın ikna edilmekte zorlanıldığını, istifa düşüncesinden vazgeçirmek için yoğun çaba gösterildiğini yazdı.

Gazeteduvar’ın duyurduğu Aksakallı’nın istifa ettiği haberini, Özel Kuvvetler’de yetişen emekli Binbaşı Metin Gürcan da doğruladı.

İstifa kararıyla ilgili T24’e konuşan güvenlik uzmanı Metin Gürcan, Zekai Aksakallı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde son dönemde gelişen güç ilişkileri, Fırat Kalkanı Operasyonu planlaması ve icrası, özellikle Bab’ın kontrolü safhası ile 15 Temmuz sonrasında TSK’nin kurumsal dönüşümü, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ve son atama listesiyle ilgili üst komuta kademesiyle bazı görüş ayrılıkları olduğunu söyledi.

Gürcan, General Aksakallı’nın TSK’nın sahada aktif mücadele verdiği harekat bölgelerinden en uzağa, Türkiye’nin en sakin ve de en pasif kolordulardan birine kendisi için ‘kızak’ sayılabilecek bir makama tayin edilmesi ile Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bir tuğgeneralin atanmasına da kırılmış olabileceğine dikkat çekti.

Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Savunma Bakanlığı atamalarına göre, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı 2. Kolordu Komutanı olmuştu. Özel Kuvvetler Komutanlığı görevine de 2. Özel Kuvvet Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ercan  Çorbacı atanmıştı.

Zekai Aksakallı, 15 Temmuz sonrasında sarf ettiği “TSK’da kriz ve olağanüstü durumlarda ilk haber alınır alınmaz tedbir olarak ‘personel kışlayı terk etmesin’ emri verilir. Bu temel kural 15 Temmuz da uygulansa darbe girişimi açığa çıkardı” sözleriyle gündeme gelmişti.

Aksakallı, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı’na baskına gelen Tuğgeneral Semih Terzi’yi öldüren astsubay Ömer Halisdemir’e ‘vur’ emrini veren kişi olarak biliniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.