Z kuşağı araştırması: Düşünce özgürlüğüne en çok önem veren gençler Türkiye'de

Z kuşağı araştırması: Düşünce özgürlüğüne en çok önem veren gençler Türkiye'de

20 ülkeden 20 bini aşkın gençle yapılan "Z Kuşağı: Küresel Vatandaşlık" anketine göre düşünce özgürlüğüne en çok önem veren gençler Türkiye'de yaşıyor.

Varkey Vakfı’nın 20 ülkeden 20 bini aşkın gençle yaptığı “Z Kuşağı: Küresel Vatandaşlık” anketine göre 1995-2001 yılları arasında doğan nesil arasında düşünce özgürlüğüne en çok önem veren ülkenin Türkiye olduğunu ortaya çıkardı.

Ankete katılanların sadece yüzde 50’si bir başka din veya azınlık söz konusu olduğunda ifade özgürlüğünü destekliyor. Ankette Türkiye’deki Z kuşağı ise din konusunda yüzde 78, azınlıklar hakkında ise yüzde 76 oranında ifade özgürlüğünden yana tavır aldığını belirtiyor.

DÜNYA DAHA KÖTÜ BİR YER OLABİLİR FİKRİ BASKIN

Ankete katılanlar arasında dünyanın geleceği hakkında en kötümser fikirlere sahip gençler Türkiye, Fransa ve İtalya’da yaşıyor. Bu ülkelerdeki Z kuşağının yüzde 53’ü dünyanın ileride daha kötü bir yer haline geleceği fikrine sahip. Genç nesli dünya çapında en çok endişelendiren konu ise aşırıcılık. Çatışma, küresel ısınma ve salgın hastalıklar da bu kuşağı en çok düşündüren başlıklar olarak sıralanıyor.

YABANCILAR KONUSUNDA EN KATI ÜLKE GÜNEY KORE

Araştırmanın yapıldığı 20 ülkenin 15’inde gençlerin çoğunluğu ülkelerinde göçmenlere kolaylık sağlaması gerektiği kanısında. Türkiye’de yaşayan Z kuşağı üyeleri ise yasal göçmenlere en kuşkucu yaklaşanlar gençler arasında yer alıyor. Her yüz Türk gencinden 54’ü ülkelerinde yaşayan yabancılara kolaylık sağlanmamasını isterken yüzde 49’u göçmenler için yapılanları ‘çok fazla’ buluyor.

Türkiye aynı zamanda, 20 ülke arasında hükümetlerinin küresel mülteci krizine yeterince katkı sağladığını düşünen gençlerin bulunduğu tek ülke. Yüzde 66, ülkenin bu konuda yeterince iyi işler yaptığı kanısında. Yabancılar konusunda en katı ülke ise açık arayla Güney Kore olarak göze çarpıyor. Asya ülkesinini İsrail takip ediyor.

DİN HAYATIN ÖNEMLİ BİR PARÇASI

Araştırmada 20 bini aşkın gence hayatta en değer verdiği şeyler soruldu. Z kuşağının yüzde 43’ü din ve ibadeti hayatında önemli parçası olarak görüyor.Ancak bu nesil farklı dinlerden insanlara da hoşgörülü: Yüzde 64’ü başka dinlere mensup yakın arkadaşlara sahip.

euronews’de yer alan haberde, genç neslin en çok değer verdiği kavramın fiziki ve mental sağlık olduğu belirtilmiş. Bunu aile, arkadaşlık, iş-eğitim ve iyi zaman geçirmek takip ediyor. “İyi şartlar da yaşamak için yeterli para” daha sonra geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.