Yüzde 100 zamlanan gübreye yüzde 15 indirim!

Yüzde 100 zamlanan gübreye yüzde 15 indirim!

Tarım Bakanı Pakdemirli, 'cinsine göre değişmekle birlikte yüzde 15'e varan oranlarda' gübre fiyatlarında indirim yapılacağını açıkladı.

Döviz fiyatlarındaki dalgalanmayla birlikte son 1 yılda yüzde 100 zamlanan gübre fiyatında yeni düzenleme yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gübre cinslerine göre değişmekle birlikte yüzde 15’lere varan bir indirim sağlanacağını açıkladı.

Kimyevi gübre fiyatlarında artışlar yaşandığını hatırlatan Pakdemirli “Bu artışların bir kısmı maliyet artışlarından kaynaklanıyorken diğer kısmı kasıtlı ve spekülatif sebeplere dayanmaktadır. Kimyevi gübre fiyatlarında gübre cinslerine göre değişmekle birlikte yüzde 15’lere varan bir indirim sağlanacak. Arpa ve buğdayda 5 kuruş olan prim desteğini yüzde yüz arttırarak  önümüzdeki yıl 10 kuruş olarak ödeyeceğiz” dedi.

Pakdemirli, gübre fiyatlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gübre fiyatlarında aşırı artış yapan firmaları yakın takibe aldıklarını söyledi.

ÇİFTÇİLER TEPKİLİ

Gübre fiyatlarının bir yıl içinde ikiye katlandığını belirten çiftçiler, üretim yapamaz hale getirildiklerini söylüyor. Geçen yıl 67 liradan satılan üre 50 kiloluk üre gübresinin fiyatı eylül ayı itibariyle 103 liraya yükselirken, 50 kiloluk şeker gübresi de 65 liradan satılıyor. Aynı şekilde 50 kiloluk 18.46 gübresi 2017 yılında 89 liradan satılırken, bu yıl ise fiyatı 170 liraya çıkmış durumda.

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçinin üretim yapamaz hale geldiğini belirterek,  “Döviz kurlarının yükselmesinden dolayı en büyük sıkıntıyı çiftçilerimiz yaşamakta. Hasat mevsimi bitti. Önümüzde ki aylarda da inşallah çiftçimiz ekime başlayacak. Fakat ekime başlayabilmesi için kimyevi gübre kullanması için çiftçimizin alması gerekiyor. Ama şuanda ki fiyatların geçen sene ki fiyatlara göre yüzde 120, yüzde 130 arttığını belirtmek istiyorum. Bu durumda çiftçimizin hiçbir şey ekme şansı yok” açıklamasında bulunmuştu. (Duvar - DHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.