Yüksekovalı kadınlar: Erkek şiddeti ideolojiktir, meşru savunma haktır

Yüksekovalı kadınlar: Erkek şiddeti ideolojiktir, meşru savunma haktır

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde KJA tarafından ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ çerçevesinde yürüyüş düzenlenerek kadına yönelik şiddet protesto edildi.

BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – Yüksekova’da Kongreya Jinen Azad (KJA) bileşenleri tarafından ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ etkinliklerinin son halkasında 'Erkek şiddeti ideolojiktir,meşru savunma haktır' şiarıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşten önce Eski Cezaevi kavşağında kadına yönelik şiddeti anlatan bir tiyatro gösterisi yapıldı. Tiyatro gösterisinin ardından kadınlar halay çekti. Halaydan sonra ellerine dövizler alan kadınlar Cengiz Topel Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık ‘Jin, Jîyan, Azadî’, ‘Kadına uzanan eller kırılsın’ sloganları atılırken, Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polislerin zırhlı araçlarla Eczaneler Kavşağında beklediği görüldü.

haberinfotograflari.gif
Kadınlar Otel Oslo önünden geri dönerek tekrar Eski Cezaevi kavşağına geldi. Burada basın açıklaması düzenleyen kadınlar, kadına yönelik şiddeti kınadı. Basın açıklamasını Gever Demokratik Toplum Meclisi Eş sözcüsü Nazife Evin okudu. 25 Kasım 1960’da Dominik Cumhuriyeti’nde 3 kız kardeşin tecavüz edilerek öldürüldüğünü vurgulayan Evin, “25 Kasım Dominik Cumhuriyeti’nde dönemin faşist yönetimine teslim olmayan kadın ruhu günümüzde Rojava devrimiyle birlikte Kürdistan ve Ortadoğu’da canlanıp, şahlanmış ve kadın mücadele bayrağını daha da yukarılara yükselmiştir” dedi.

haberingoruntuleri.gif
“Özgür kadın duruşunun en büyük düşmanı, savaş ve şiddet yüklü erkek aklı ve ideolojisidir” diyen Evin, Bu akıl, kadın toplumsallığının ve demokratik sistemininin gelişiminin şiddet yöntemleriyle önüne geçmiş ve önce kadınlar vurulmuştur” ifadelerini kullandı.

1 Ocak 2015’ten bugüne kadın Türkiye’de 255 kadının katledildiğini ifade eden Evin, “Bu gerçeklikten yola çıkarak “Erkek şiddeti ideolojiktir, meşru savunma haktır” diyoruz. Gün Kürdistan’da kadınların öncülüğünde gelişen özyönetim iradesini parçalamak isteyen iktidara karşı Türkiyeli kadınların Kürdistan kadınıyla aynı ruhla ortak mücadele etme günüdür. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, tüm kadınları her türlü şiddete karşı dur demeye, ölümleri durdurmak için öz savunmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından kadınlar sloganlar eşliğinde dağıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.