Yüksekovalı besiciler zor günler geçiriyor

Yüksekovalı besiciler zor günler geçiriyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, bu yıl kış mevsiminin yoğun kar yağışlı ve sert geçmesi, bazı besicilerin yem stoklarının tükenmesine yol açtı.

Yüksekova ve bağlı köylerinde yaşayanlar, bu yıl son yılların en çetin kışlarından birini yaşadı. Kış ayları boyunca kar kalınlığının 1.5 metreyi aşması ve halen kırsal alanların kar altında bulunması özellikle besicilere zor günler yaşatıyor.

Her yıl mart ayının ortalarında ve sonlarına doğru, karların erimeye başladığını ve bununla birlikte hayvanlarını meralara götürmeye başladıklarını anlatan köylüler, bu yıl halen bölgenin kalın bir kar tabakası altında olduğunu söyledi. 

İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kadıköy (Qadyan) Köyü'nde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Özcan Şahin, kalın kar tabakasının kendilerini endişelendirmeye başladığını, çünkü stoklarının tükenmeye başladığını belirtti. Şahin, yüksek fiyatlarla hayvanlarının yem ve ot ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

Her yıl Mart ayının sonlarında hayvanlarını dağlarda ve ovalarda otlattığını belirten besicilerden Şaban Onat, "Ancak bu yıl metrelerce kar var. Böyle devam ederse Nisan ayı sonuna kadar hayvanlarımız ahırlarda kalacak. Biz besiciler olarak zor durumdayız. Bölgemiz en uzun kışı yaşıyor. Birçok besici arkadaşlarımız zor durumdalar. Yazın biçtikleri otlar bugün itibarıyla tükenmiş durumda, malımızı satamıyoruz. Mal para yapmıyor. Kış mevsiminde ciddi anlamda zorluk yaşıyoruz.  Bölgemizde 6 ay kış oluyor. 6 ayda ilkbahar, yaz ve sonbaharı yaşıyoruz" dedi.

whatsapp-image-2020-03-14-at-13.29.20.jpeg

whatsapp-image-2020-03-14-at-13.29.20-2.jpeg

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum