Yüksekovalı Bahtiyar Fırat Meclis gündeminde

Yüksekovalı Bahtiyar Fırat Meclis gündeminde

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, günlerdir kendisinden haber alınamayan Yüksekovalı Bahtiyar Fırat'ı Adalet ve İçişleri Bakanı'na sordu.

14 Ekim 2020 tarihinden beri kendisinden haber alınamayan Yüksekovalı Bahtiyar Fırat ailesi tarafından gündeme getirilmişti. İran'a gitmek üzere İstanbul Havalimanı'na giden ve burada ailesiyle yaptığın son telefon görüşmesinden sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Bahtiyar Fırat'ın akıbeti HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede tarafından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soruldu. 

Fırat'ın durumu ile ilgili her iki bakan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM'ye soru önergesi sunan Dede, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran Bahtiyar Fırat’ın ailesine savcılık, ilk etapta Bahtiyar Fırat’ın ‘MİT tarafından gözaltına alındığı, sabırlı olmaları gerektiği’ bilgisini aileyle paylaşmış ancak ilerleyen süreçte savcılık bu durumu inkar etmiştir" ifadelerine yer verdi. 

Dede'nin Adalet Bakanı Gül'e yönelttiği sorular:

  1. Bahtiyar Fırat’ın akıbetine ilişkin başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Bu konuda kimlerin ifadesi alınmıştır? Soruşturma dosyasında Bahtiyar Fırat’ın kullandığı telefonun HTS kayıtları var mıdır?
  2. İstanbul Havaalanında Bahtiyar Fırat’ı gözaltına alan polis memurları hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?
  3. 14.10.2020 tarihinde Bahtiyar Fırat’ın gözaltına alınma ve serbest bırakılma talimatını cumhuriyet savcılığı mı vermiştir? Havaalanı polis karakolunun cumhuriyet savcılığına bu konuda yaptığı bir müracaat var mıdır? Savcılık Bahtiyar Fırat’ın alıkonulduğu 3 saat boyunca bilgilendirilmiş midir?
  4. Savcılık makamının Bahtiyar Fırat’ın ailesine söylediği, MİT tarafından gözaltına alındığı, sabırlı olmaları gerektiği şeklindeki beyanın anlamı nedir? Yakalama ve gözaltına alma işlemleri MİT söz konusu olduğunda 5271 sayılı CMK ve ilgili yönetmeliğe göre yapılmıyor mu? Anayasa ve kanunla korunan haklar askıya mı alınıyor?
  5. Bahtiyar Fırat gözaltında mı?
  6. Gözaltında 17.000 insanın kaybedildiği gerçeği karşısında kamuoyunda endişe yaratan Bahtiyar Fırat’ın akıbetine ilişkin bir açıklama yapacak mısınız?

Dede'nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelttiği sorular: 

  1. Kendisinden 14.10.2020 tarihinden beri haber alınamayan Bahtiyar Fırat’ın kaybolmasından bakanlığınızın haberi var mı? Bahtiyar Fırat’ın akıbetine ilişkin bakanlığınızın başlatmış olduğu herhangi bir araştırma var mıdır?
  2. Bahtiyar Fırat’ı havaalanında alıkoyarak uçuşunu engelleyen ve ardından yanlış anlaşılma olmuş denilerek serbest bırakan görevli polis memurları hakkında inceleme başlattınız mı?
  3. Bahtiyar Fırat’ın uçuşuna hangi gerekçelerle engel olundu, bu konuda Cumhuriyet Başsavcılığının bir müzekkeresi var mıdır? Havalimanında görevli polis memurları savcılık talimatı dışında mı hareket etmektedirler? Bu konuda İstanbul Havaalanı Polis Karakolunda başlattığınız bir soruşturma var mıdır?

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum