Yüksekova’da kadınlardan ‘Sessiz Çığlık’ eylemi

Yüksekova’da kadınlardan ‘Sessiz Çığlık’ eylemi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde KJA bileşenleri tarafından düzenlenen eylemde, kadınlar taşıdıkları dövizler ile kadına yönelik şiddeti protesto etti.

BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – Yüksekova’da KJA (Kongreya Jinen Azad) bileşenleri tarafından, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ etkinlikleri kapsamında ‘Sessiz Çığlık’ eylemi gerçekleştirildi.

HDP İlçe binası önünde bir araya gelen kadınlar, vermek istedikleri mesajların yazılı olduğu dövizleri taşıdı.

i-1-20151119150443.jpg

Cengiz Topel Caddesi kaldırımlarında yürüyen ve erkeklerin destek verdiği eylem, Otel Oslo önünde polis engeliyle karşılaştı.

Kaldırımda yürüyen kadınlara yönelik anons yapan polisler, grubun geri dönmemesi halinde gruba müdahale edileceği uyarısında bulundu. Bunun üzerine kadınlar Otel Oslo önünden geri döndü.

Eylemin sessiz olması nedeniyle basın açıklaması yapmayan kadınlar, basın mensuplarına basın metni vermelerinin ardından dağıldılar.

i-2-812.jpg

‘Sessiz Çığlık’ eylemi hakkında konuşan Yüksekova Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Elif Karaman, “Geverli kadınlar olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında birkaç etkinliğimiz var. Bu kapsamda bugün ‘sessiz çığlık’ eylemi ile farkındalık yaratmak istedik. Eylemde kaldırımları kullandık, caddeyi kapatmadık. Buna rağmen polis müdahalesi ile karşı karşıya geldik. Bu kapsamdaki etkinliklerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

i-3-372.jpg

KJA tarafından dağıtılan basın metninde ise insanlığın karşılaştığı toplumsal olayların kaynağında kadına yönelik kısıtlamaların olduğu belirtildi.

Açıklamada “Kadın sorunu ve kadın özgürlük mücadelesi kadın hareketimizin ana damarını oluşturmuş ve halen böyle bir rolü devam etmektedir. Kürdistan kadınları erkek egemenlikli sisteme karşı öz bilinç, öz örgütlülük ve mücadele perspektifini esas alarak hem kendi özgün örgütlenmesini yaratarak kadının cinsi olarak özgürleşmesinin hem de Küer halkının ulus olarak özgürlük mücadelesini vererek iki yönlü zorlu bir mücadele içerisinde olmuştur” denildi.

i-4-148.jpg

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “25 Kasım kadına yönelik uluslar arası mücadele günü kapsamında şiddet biçimlerinin tümünü teşir ederek bildiğimiz ve üreteceğimiz tüm eylem biçimleriyle alanlarda olacağımızı ve bu şiddet biçimlerinin ortadan kaldırmada kararlı olduğumuzu belirtiyoruz. Tüm şiddet biçimlerinin erkek egemen sisteminden kaynaklı olduğunu biliyor ve bu sistemi hiçbir koşulda kadın hareketi cephesinden kabul görülemeyeceğinin altını çiziyoruz”

i-5-063.jpgi-6-025.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.