Yüksekova’da kadınlardan '25 Kasım' yürüyüşü

Yüksekova’da kadınlardan '25 Kasım' yürüyüşü

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasıyla kadına şiddet kınandı.

YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Yüksekova’da ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle, Barış Anneleri inisiyatifi, sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ile ilçedeki çok sayıda kadının katıldığı kitlesel bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.

DBP İlçe binası önünde bir araya gelen ve ellerinde kadına şiddeti yansıtan pankartlar taşıyan yüzlerce kadın, ‘Jın Jiyan Azadi’, Beji Berxwedana Kobanê’ sloganları atarak, Cengiz Topel Caddesi üzerinden basın açıklamasının yapılacağı Özgürlük Meydanı’na kadar yürüdü.

y4-002.jpg

Kitle burada, şiddete kurban giden kadınlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Ardından basın açıklamasını okuyan Belediye Meclis Üyesi Nazife Evin, 250 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı müdacele veren Mirabel kardeşlerin tecavüze uğrayarak katledilmesini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler’in 1999’daki genel kurulunda 3 kardeşin katledildiği gün olan 25 Kasım tarihini her yıl kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve uluslar arası dayanışma günü olarak anılmasına karar verdiğini anımsatan Evin, “Dünyanın her yerinde kadınlar hala sömürülüyor. Katlediliyorlar. Kadınların rengi, dili, inancı ve ülkesi değişiyor ama uğradıkları şiddetin kaynağı değişmiyor. Kadına yönelik her türlü şiddet, bireylerin tek tek kendi çıkmazlarından, geriliklerinden kaynaklanmıyor. Bilakis erkek egemen sistemin kendisi bu şiddeti binlerce yıldır yeniden üretiyor. Dolayısıyla kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sarf ettiği ‘kadın ve erkek eşit olamaz’ sözlerine değinen, Evin, “Yasalarda herhangi bir değişiklik yaşanmıyor. Kürt coğrafyasında kapsamlı bir kadın katliamı yaşanıyor. Kadınlar pazarlarda satılıyor, taciz ve tecavüze uğruyor, bedenleri üzerinde hesaplar yapılıyor. Kadınlar buna karşı kendi özgür iradesiyle karar verip insanlık, özgürlük ve onurlu bir yaşam için silahlanıp savaşıyor. Cins bilinci kazanan kadınlar, Zilanlaştı, Semalaştı, Arin Mirkanlaştı, ölümsüzleşti. Biz Kürt kadınları olarak dünyada kadına karşı olan şiddeti kınıyor, Rojava’daki kadın devrimini selamlıyoruz” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Ruken Yetişkin de kadınların her zamankinden daha örgütlü olduğunu belirterek, kadına yönelik şiddeti kınadıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından dep çalan kadınlar, zılgıtlar eşliğinde eylemlerine son verdi.

y1-045.jpg

y2-035.jpg

y3-025.jpg

y5-010.jpg

y6-006.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.