Yüksekova'da ensest ilişki tartışıldı

Yüksekova'da ensest ilişki tartışıldı

Yüksekova'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen panelde ensest ilişki tartışıldı.

YÜKSEKOVA HABER

Avaşin Kültür Parkında düzenlenen panele DBP Yüksekova Eş Başkanı Öznür Canan, Yüksekova Belediye Eş Başkanı Ruken Yetişkin, Barış Anneleri İnsiyatifi, Sosın Kadın Dayanışma Merkezi, Yüksekova Eğitim Destek Evi, Mahalle meclisleri ve çok sayıda kadın katıldı. Panel bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Panelin açılış konuşmasını Yüksekova Belediye Meclis Üyesi Reyhan Ören yaptı. Ören, ensest konusunun toplumsal bir yara olduğunu belirterek, "Ensest toplumda gizlenilen bir sorundur. Bu sorunu gizlememek gerekir" dedi.

ens2.jpg

'KADINLAR ENSEST İLİŞKİLERİ GİZLİYOR'

Daha sonra söz alan Sosın Kadın Dayanışma Merkezi çalışanı Saime Akgül Kırbaç, "Kadınların en güvenilir ve en çok korunduğu yuvalarında neler yaşandığını bilmek lazım. Kadınlar evlerinde sadece baba ve kocalarından şiddet görmüyor, cinsel istismarlar da görüyor. Ensest yaşandığı zaman gizli tutulup bu psikolojiyle yıllarca yaşar ama kimseye söylemezler. Bu sorun son dönemlerde konuşulmaya ve tartışılmaya açıldı. Evlerde, babalar, kardeşler, amcalar, dedeler, dayılar tarafından yaşatılan ensest olaylarını konuşurken dahi sesimiz titriyor. Erken yaşta evlilik, evden kaçma, şiddet ya da ölümle sonuçlanan olaylar yaşanabiliyor. Öldürülen kadınlar genelde namus yüzünden veya tecavüzcüsü tarafından öldürülüyor. Tecavüzcüler de genelde ya baba, abi veya bir yakını çıkar. Ancak kadınlar toplumda rezil olmamak veya aileden kopmamak için susarlar. Enseste uğrayan her kesimin mutlaka danışma merkezlerine gitmeleri ve bu psikolojiyle yaşamayarak deşifre etmeleri gerekir" dedi.

Konuşmalardan sonra Ensest ilişkileri anlatan bir film izlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.