Yüksekova'da 8 Mart şöleni

Yüksekova'da 8 Mart şöleni

KJA öncülüğünde Yüksekova'da gerçekleşen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde kadınlar, kadın kırımına karşı isyan ve özgürlük sloganlarını yükseltti.

ÖMER OĞUZ - İMAD TAŞ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Kongreya Jinen Azad (KJA) öncülüğünde Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi, Apê Musa Parkı'nda binlerce kadının rengarenk görüntüleri ve büyük bir coşku ile başladı. Mitingin yapıldığı alan sarı, kırmızı yeşil ve mor balonlar ile KJA, YPJ flamaları ile süslenirken, sahneye de üzerinde Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile Arin Mirxan, Kader Ortakaya ve dünya kadın devrimi öncülerinin fotoğraflarının bulunduğu "Kobanê'de direnen kadınla örgütlenelim, yaşamı özgürleştirelim" dev pankartı asıldı. 

haberingoruntuleri.gifhaberinfotograflari.gif

Kutlamalara Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu, Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı Ruken Yetişkin, Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Nahide Yıldız, İl Genel Meclisi Eş Başkanı Gulê İliş, HDP İlçe Eş Başkanı Leyla Polat, DBP İlçe Eş Başkanı Öznur Canan, Barış Anneleri, KURDİ-DER ve çok sayıda kadın katıldı.

Kadınlar haykıra haykıra alana aktı

Sabah saatlerinden itibaren DBP ilçe binasında bir araya gelen kadınlar burada çektikleri coşkulu halayların ardından, Cengiz Topel Caddesi üzerinden Apê Musa Parkı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar, yürüyüş boyunca attıkları slogan ve çektikleri zılgıtlarıyla kadın kırımına karşı direneceklerini haykırdı. Rengarenk giysileri ve taşıdıkları renklerle adeta bir renk cümbüşü oluşturan binlerce kadın, yürüyüşte PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin yanı sıra kadın özgürlük mücadelesinin öncü isimlerinin fotoğraflarını taşıdı. Apê Musa Parkı'nda sayısı on bine ulaşan kadınlar, tepede özgürlüğe selam durdu.

Öcalan'ın mesajı coşkuyla karşılandı

Alanın girişinde yoğun önlem alınırken, alana giren kadınlar arama noktalarından geçirildi. Yine mitingin yapıldığı alana çeşitli stantlar kurulurken, alana giren kadınlar çalınan hareketli müzik ve zılgıtlar eşliğinde halaylar çekti. Mahalle meclicleri ve köy komünlerinden kadınların çoğunlukta olduğu kitle ve Barış Anneleri Meclisi aktivistleri, "Hûn bi xêr hatin, kûlilkên azadiyê, pêşengên şoreşê, jinên Gever'ê" anonsuyla karşılandı. Miting, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "Sevda kadını" adlı şiirinin okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan DBP İlçe Eş Başkanı Öznür Canan, kadınları Kobanê'deki devrim coşkusu ile karşıladığını belirterek, YPJ'li kadınların 8 Mart'ını kutladı. Ardından, Öcalan'ın 8 Mart mesajını okunurken, mesajın her bir cümlesini kadınlar alkış ve zılgıtlarla karşıladı. 

'Kadın yaşamdır, yaşam da özgürlüktür'

Öcalan'ın mesajının ardından Barış Anneleri Meclisi'nden Zekiye İke, kadınların örgütlü mücadelesini selamladı. Yüksekova Belediye Eş Başkanı Ruken Yetişkin ise özgürlük mücadelesine kadınların öncülük ettiğine vurgu yaparak, " Bazılarının 'Kobanê düşecek' hayalleri kursaklarında kalırken, zafere giden yolu aydınlatan Arin Mirkan'a selam olsun" diye konuştu. Çözüm sürecine de değinen Yetişkin, "Biz kadınlar olarak sonuna kadar Önder Öcalan ile beraber olduğumuzun sözünü veriyoruz. Biz onurlu bir barış istiyoruz. Kadın yaşamdır, yaşam da özgürlüktür. Bu da ancak kadın mücadelesiyle mümkündür" ifadesinde bulundu.

Şölende söz alan HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, ise kadınların çok büyük bedeller ve acılar çektikten sonra bugüne geldiğini kaydetti. 8 Mart kutlamalarını Kobanê ve Şengal’e adadıklarını ifade eden Tuğluk, Kobanê’nin kadınların sayesinde özgürlüğüne kavuştuğunu ifade etti.

“Her gün kadınlar şiddete uğruyor. AKP iktidarı kadın düşmanı bir iktidardır. Bu hükümet döneminde çok sayıda kadının öldürülmesi tesadüf değil" diye konuştu.

Öcalan’ın barış için elinden geleni yaptığını anlatan Tuğluk, “Öcalan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor. Artık ölümlere, yok sayılmaya, kadınlar olarak yok diyoruz. Sevgili kadınlar, başaracağız ve bu topraklara barış ve özgürlüğü getireceğiz. Bu sürecin bir barış ve özgürlük ile sonuçlanması için çaba sarf ettik. Halen Öcalan barışın devamı için mücadele ediyor" şeklinde konuştu.

Kutlamalarda Gever Kültür Merkezi sanatçılar ve yerel sanatçılar ile Rojin sahne aldı. Gever Kültür Merkezi'ne bağlı folklor ekibinin sergilediği halay büyük beğeni topladı.

Miting alanına katılımlar yoğun olurken, kadınlar Kürtçe şarklılar eşliğinde özgürlük halaylarıyla çoşkulu bir şekilde eğlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.