Yüksekova, Şemdinli, Derecik ve Çukurca'ya doğalgaz gelecek mi?

Yüksekova, Şemdinli, Derecik ve Çukurca'ya doğalgaz gelecek mi?

HDP Hakkari Milletvekili Dede, Hakkari İli ve ilçelerine doğalgaz boru hattı altyapı ve iletimi hakkında soru önergesi verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye sunulan önergede şu ifadelere yer verildi:

“28.03.2017 tarihinde EPDK tarafından yapılan doğalgaz dağıtım lisansı ihalesi ile Hakkari, Şırnak, Yüksekova, Cizre, İdil ve Silopi şehirlerinden oluşan doğalgaz dağıtım ihalesi Akmercan Hakkari Şırnak yükümlülüğüne girmiştir. 27.07.2017 tarihi ve DAG/7202/422 lisans numarası ile EPDK`dan aldığı kapsamında doğalgaz dağıtım lisansı kapsamında Doğalgaz alt yapı çalışmalarına başlamıştır. Yaklaşık iki yıllık bir süre sonra 12.11.2019 tarihinde Hakkari ili merkez Gazi mahallesi ile Yeni mahalle bölgelerine doğalgaz temini sağlanmış olup, Bulak mahallesinde çalışmalar durdurulmuştur. Diğer mahallelere ise doğalgaz temini sağlanmamıştır. Ayrıca yukarıda belirtilen bölgelerden Yüksekova ilçesine yönelik doğalgaz çalışmaları ancak mühendislik işlemleri ve kamulaştırma işlemleri düzeyinde gerçekleşmektedir. Buna mukabil başta Yüksekova olmak üzere; Şemdinli, Derecik ve Çukurca ilçeleri doğalgaz boru hattı iletimi ihalesi gerçekleştirilmemiş; 2020 yılı yatırım programı içerisine alınmamıştır. Coğrafi olarak uzun ve soğuk bir kış döneminin hakim olduğu, jeopolitik, demografik ve ticari alan olarak da önemli bir noktada olan Yüksekova, Şemdinli, Derecik ve Çukurca ilçelerinin doğalgaza bir an önce kavuşturulması elzemdir. Bunun yanı sıra hava kirliliğinin yüksek seviyede olması ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarının, hastalıkların kronikleştiği bilinmektedir. Ayrıca doğalgazın temiz olması ve içerisinde kükürt bulunmaması sebebiyle sanayi alanında kullanılması hem verimi hem de ürün kalitesini arttırmaktadır. Beraberinde birçok sorunu ortadan kaldıracağı yahut azaltacağı açık olan doğalgazın yukarıda belirtilen Yüksekova, Şemdinli, Derecik, Çukurca ve Hakkari Merkez ilçesinin diğer mahallelerine ivedilikle temin edilmesi gerekmektedir.”

Önergede şu sorulara yer verildi:

  1. “EPDK tarafından ihalesi yapılan doğalgaz dağıtım ve alt yapı işlerinin kapsadığı Yüksekova ilçesinde herhangi bir çalışma yapılmamasının gerekçeleri nelerdir?
  2. İçerisinde Yüksekova, Hakkari, Cizre, Silopi ve Şırnak bölgesinin olduğu ihalenin kapsamı ve bedeli ne kadardır?
  3. Şemdinli, Derecik ve Çukurca ilçelerinin söz konusu ihale kapsamına alınmamasının gerekçeleri nelerdir?
  4. Yüksekova ilçesi doğalgaz temini 2020 yılı yatırım programına alınmadığı BOTAŞ tarafından belirtilmiştir. Bunun gerekçeleri nelerdir? 2020 yılı yatırım programı içerisinde Hakkari ili ve ilçelerine dair hangi programlar bulunmaktadır?
  5. “81 İle Doğalgaz” sloganı ile faaliyet raporları hazırlayan Bakanlığınız kurumlarının “il” kavramından yola çıkarak kastedilenin yalnızca şehir merkezleri midir?
  6. Hakkari merkezinde yalnızca Gazi Mahallesi ve Yeni Mahalle bölgelerine doğalgaz hatlarının temin edildiği bilinmektedir. Diğer mahallelere doğalgaz hatlarının iletilmemesinin gerekçeleri nelerdir?”

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum