Yüksekova sanayi sitesinde işler durma noktasında

Yüksekova sanayi sitesinde işler durma noktasında

Yüksekova ilçesi sanayi sitesindeki emekçiler,iki yıl öncesine kadar bine yakın işçinin çalıştığı sanayide şu an sayının 200'e kadar düştüğünü belirtti.

Yüksekova ilçesi Esendere yolu üzerinde bulunan sanayi sitesinde çalışan emekçiler, iş yapamaz hale geldi. Emekçiler, 2 yıl yıl öncesine kadar bine yakın işçinin emek harcadığı yerde şu an sayının 200'e kadar düştüğünü söyledi.

'En kötü dönemi yaşıyoruz'

Sanayi sitesinin yaklaşık 40 yıllık bir geçmişi olduğunu kaydeden tamir ustası Sezai Gezen (45) 8 yaşından beri bu işte çalıştığını ve en kötü dönemi yaşadıklarını dile getirdi. Gezen, Esendere Sınır Kapısı’nın işlevsiz hale gelmesinden dolayı iş yapamadıklarını belirterek, "Sanayi sitesi yol üzerinde bulunuyor ve kapıya yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta. Buradan geçen arabaların yoğunluğu çok; ancak 2 yıldır güvenlik politikaları ve kapının açık kalma saatlerinin kısa olmasından kaynaklı çalışamaz hale gelmiş durumdadır” dedi. 

'Siftah yapamayan esnaflar var'

Demir ustası Muhsin Demir, "2 yıl öncesine kadar işimiz çoktu ve yetiştiremiyorduk. Ama gelinen noktada siftah yapamadan evine giden çok sayıda esnaf var. İş olduğu dönemde zincirleme bir kazanım oluyordu. Sınır kapısı üzerinde bulunan sanayi sitesinde gelen arabalar markette, lokantaya, manava, bakkala para bırakarak ayrılıyordu. Şu an öyle bir durum kalmamış. Sınır ticaretini öldürenler sanayi sitesinin de ölüme terk edilmesine sebep oldu" tespitini yaptı.

Tamir ustası Cihan Karaman da, ekonomik olarak zor dönemlerden geçtiklerini belirterek, bu zararda; sınırdaki “güvenlik politikaları”,  13 Mart 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağının etkisinin büyük olduğunu dile getirdi. İş yeri sahibi Hakan Eren ise, eskiden iş yerlerinde 8 işçi çalıştırdıklarını; ancak şu anda sadece kendisi ve iş ortağı dışında çalışan kimsenin kalmadığını belirterek, "İkimiz tek çalışıyoruz. Buna rağmen yine fazlayız; çünkü iş olmuyor. Daha önceleri çok kişi olmamıza rağmen yetiştiremiyorduk” dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum