Yüksekova Cumartesi Anneleri: Fotoğraflar çoğalmasın

Yüksekova Cumartesi Anneleri: Fotoğraflar çoğalmasın

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının eyleminde, barış çağrısı yapılarak, diyalog yollarının açılması talep edildi.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – Yüksekova’da Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının eylemleri devam ediyor.

İHD öncülüğünde Sanat Sokağı’nda gerçekleştirilen eylemin bu haftasında, çatışmalı ortamın sonlandırılması talep edilerek, “Burada, elimizde taşıdığımız kayıpların fotoğrafları çoğalmasın” denildi. Kayıp yakınlarının eylemine HDP Hakkari milletvekili Nihat Akdoğan ve çok sayıda vatandaş da destek verdi.

Eylemde ilk olarak konuşan İHD temsilcisi Muhyettin Önal, 98 haftadır bir araya geldiklerini ifade ederek, “Ne yazık ki şu ana kadar hükümet tarafından faillerin yargılanması için olumlu bir adım atılmamıştır. Biz İHD temsilcileri ve kayıp yakınları olarak hiç kimseden öç almak istemiyoruz. Ancak bu mazlum insanları katleden katillerin bir an önce adaletin önüne getirilmesini ve hak ettikleri cezanın verilmesini talep ediyoruz. Yine şu an burada bulunan fotoğrafların çoğalmamasını istiyoruz. Burada daha fazla fotoğrafların olmasının hiç kimseye bir yararı yoktur” dedi.

Yüksekova’da son günlerde artan çatışmalara değinen Önal, “Yüksekova ilçemiz için ciddi kaygılarımız vardır. Olası bir çatışmada Yüksekova halkı ciddi anlamda mağdur olacaktır. Onun için ilçemizde yaşayan herkes, başta mülki amirleri olmak üzere kanaat önderleri, sivil toplum örgütleri, imamlar ve barışsever herkes ilçemizde savaş olmaması için elini taşın altına bırakmalıdır” şeklinde konuştu.

Önal,  yıllardır devam eden savaşta on binlerce insanın hayatını kaybettiğini, gözaltına alındığını ve işkencelerden geçirildiğini kaydederek, “Soruyoruz Hangi sorun çözüldü? Yaklaşık dört beş aydır ülkemizde ve bölgemizde başta Suruç, Ankara, Silopi, Cizre, Sur, Nusaybin, İdil, Yüksekova ve yine Ankara’da başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere yüzlerce insanımız hayatını kaybetti” dedi.

'KİMSE ANNELERİN FERYATLARINI DUYMUYOR'

Her akşam televizyonlarda annelerin gözyaşları ve feryatlarını gördüklerini belirten Önal, “Psikolojimiz bozuldu. Tüm anneler diyorlar ki artık yeter, bu savaş bitsin, başka anneler ağlamasın. Ama ne yazık ki annelerin feryatlarını duyan yok. Biz İHD ve kayıp yakınları olarak başta Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a ve PKK yetkililerine sesleniyoruz. Lütfen bu savaşı durdurun. Savaş demek ölüm, gözyaşı, kin, nefret ve insan hakları ihlali demektir. Savaşın galibi olmaz. Barışın da kaybedeni olmaz. Onun için hep birlikte barış diyoruz” İfadelerini kullandı.

'ÖLÜMLER ASLA TÜRKİYE'NİN FAYDASINA DEĞİLDİR'

Ardından konuşan kayıp yakını Halit Tekçe ise bu savaşın bitirilmesi talebinde bulunduğunu ifade ederek, “Sizden demokrasi istiyoruz. 100 yıl daha savaşsak, sonunda tekrar barışacağız. Fakir fukara ölmesin, günahtır. Ölümler asla Türkiye’nin faydasına değildir. Kürtleri bitiremezsiniz. Buradan Diyanet Başkanı’na sesleniyorum, sen Kuran okumuyor musun, anlamına bakmıyor musun? Kuran demiyor mu, iki Müslüman kavim kavga ettiğinde onları barıştırın. Türk halkı bize destek vermeli, bu savaşı sonlandıralım” şeklinde konuştu.

Kayıp yakınlarının eylemi 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.

Yüksekova Cumartesi Anneleri 05-03-2016 açıklaması

Yüksekova Cumartesi Anneleri 05-03-2016 açıklaması

Yüksekova Cumartesi Anneleri: Kayıp fotoğrafları çoğalmasın

Yüksekova Cumartesi Anneleri: Kayıp fotoğrafları çoğalmasın

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.