YSK, ilk kez sandık kurulu listelerini partilere verecek

YSK, ilk kez sandık kurulu listelerini partilere verecek

YSK'nin aldığı karara göre, 23 Haziran'da yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye seçiminde görev yapacak sandık kurulu başkan ve üyelerinin ismi siyasi partilere verilecek. Seçim takvimini ise İstanbul İl Seçim Kurulu belirleyecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 23 Haziran’da yapılacak İstanbul yenileme seçimine dair esasları belirledi. İstanbul seçimiyle ilgili YSK kararına göre, yeniden belirlenecek sandık kurulu başkan ve üyeleri mutlaka kamu görevlileri arasından seçilecek. Sandık kurulu başkan ve üyelerinin listesi, seçime katılan siyasi partilere verilecek.

31 MART’TAN SONRA 18 YAŞINI DOLDURANLAR OY KULLANAMAYACAK

YSK, yeniden yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili esasları belirledi. Kararda, seçime katılabilecek siyasi partilerin yeniden tespit ve ilân edilmesine gerek olmadığı, 31 Mart’ta yapılan seçime katılmış olan siyasi partilerin bu seçime de katılabileceklerini belirtildi.Karara göre, siyasi partiler sadece ölüm ve istifa gibi nedenlerle aday değişikliği yapabilecek.

Seçmen listelerinde ise bir değişiklik yapılmayacak ve 31 Mart seçimindeki listeler esas alınacak. 31 Mart ile 23 Haziran arasında 18 yaşını geçmiş olanlar oy kullanamayacak. 31 Mart’tan sonra er ve askeri öğrenci isimlerinin yanına “oy kullanamaz” şerhi düşülecek.

Yüksek Seçim Kurulunun 26/2/2018 tarihli, 2018/1133 sayılı kararındaki esaslar uyarınca ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olanlardan, yerleşim yeri adresi İstanbul dışı olan veya ceza infaz kurumunu birinci adres olarak bildirenlerin seçmen listelerindeki kayıtlarına “oy kullanamaz” şerhi düşülecek. Oy çokluğuyla alınan bu karara 3 üye şerh düştü.

TAKVİMİ İL SEÇİM KURULU BELİRLEYECEK

Sandık kurulu başkan ve üyelerinin, mülki idare amirleri tarafından kamu görevlileri arasından seçilmemesi gerektiği belirtilen kararda şu ifadelere yer verildi:

“Usule göre belirlenenlerden mazereti uygun görülen olduğu takdirde, yerlerine yine mülki amirce gönderilen listedeki kamu görevlileri arasından görevlendirme yapılması gerektiğine, bu şekilde belirlenen sandık kurulu başkan ve üyelerinin listesinin, seçime katılacakları ilan olunan siyasi partilere talepleri halinde verilmesi gerektiğine karar verilmiştir.”

Seçim takvimi ise İstanbul İl Seçim Kurulu tarafından belirlenecek.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.