'YPG 24 Haziran'dan önce Menbic'den çekilmez'

'YPG 24 Haziran'dan önce Menbic'den çekilmez'

Batılı diplomatlar, ABD ile Türkiye arasında varıldığı açıklanan Menbic anlaşmasını sorguluyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD ile Menbic konusunda anlaşmaya varıldığına dair açıklamasına Washinton’dan henüz doğrulama gelmezken, Batılı diplomatların herhangi bir anlaşmanın yakın zamanda hayata geçirileceğine şüphe ile yaklaştığı belirtildi.

Bir diplomat, böyle bir anlaşmanın iki ülke arasında çok sayıda sorunun çözülmesini ve Türkiye’nin karşılığında önemli tavizler vermesini gerektirdiğini söyledi.

Diplomasi çevrelerinde, ABD’nin 24 Haziran’daki seçimlerden önce somut bir karar almayacağı da konuşuluyor.

Al Monitor sitesinin kıdemli dış politika yazarlarından Semih İdiz, “ABD Menbic’de Türkiye’ye teslim mi oldu?” başlıklı yazısında, Batılı diplomatlarla bu konudaki sohbetlerini şöyle aktardı:

“Batılı diplomatlar, [taraflar arasındaki] 25 Mayıs görüşmelerine rağmen şüpheyle yaklaşıyor. Hassas pozisyonundan ötürü isim vermeden konuşan bir diplomat, “Menbic ve Fırat’ın doğusundaki toprakları konusunda bir anlaşmaya varmak, Türkiye ve ABD’nin ilişkilerini düzelttiği ve karşılıklı güveni yeniden tesis ettiği anlamına gelir.” Ardından da Türk-Amerikan ilişkilerini gölgelemeye devam eden çeşitli sorunlara ve iki başkent arasında pek de dostane olmayan iklime dikkat çekti.

Kaynak, “Washington’ın, özellikle de Türkiye’nin askeri tehditleri düşünüldüğünde, karşılığında elle tutulur tavizler almadan Ankara’ya boyun eğmiş görünmeyi istemesi pek muhtemel değil” dedi.

Birçok diplomat ayrıca Washington’ın, Türkiye’de 24 Haziran’da düzenlenecek başkanlık ve parlamento seçimlerinden önce somut bir pozisyon için söz vermeyeceğini savunuyor.” 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.